Robert Lillhonga crowdfundar löparfilm

HW
Henrik Wilhelmsson

Helsingborgsambassadören, Kulturtanten och regissören Robert Lillhonga slog igenom med sin ungdomsfilm Hata Göteborg 2007. Sedan drygt fyra år tillbaka kämpar han med att få klart sitt nästa projekt, en komedi om löpning, Bad Runners. En stor del hänger så klart på finansieringen och som en lösning hoppas han på hugade intressenters hjälp via crowdfunding.

Storyn baseras på Michelle, en 33-årig godhjärtad looser som just muckat från finkan – med en dröm: att få springa New York Marathon. Och runt omkring honom finns en rad andra mer eller mindre kända och namnkunniga karaktärer, bland andra Håkan Brinck som spelar en före detta alkoholist. En skulle kunna beskriva grundkonceptet som Ricky Gervais-inspirerad komedi.

Robert är själv en flitig löpare och från början var målbilden en TV-serie som följer den godhjärtade loosern Michelles väg till målet. Efter diverse provvisningar och deltagande på filmmässor kände Robert och hans medskapare att det behövdes skruvas till. Serie-idén skrotades till förmån för en långfilm. Bad Runners skulle upp på biodukarna. Men att producera en långfilm är ingen lätt sak och tar tid. Men att ge upp är inget för en dedikerad filmskapare. En ny trailer sattes ihop och efter en testvisning på en av stadens biografer där merparten av ett hundratal testpersoner ger tummen upp landade det hela som ett crowdfundingprojekt på Kickstarter. På 30 dagar ska drygt 3,5 miljoner kronor förhoppningsvis samlas in. – Jag har åkt runt på en del filmmässor och fått många lovord. Svengelskan i trailern gillar speciellt de som inte är svenskar. Jag presenterade projektet på en mässa i London och hade fått två minuter. Jag öppnade med att be om ursäkt för min svengelska, som de pratar i filmen – och redan där hade jag publiken med mig säger Robert Lillhonga.

Slutmålet är New York MarathonDet är ingen walk in the park att ro ihop en film. Men det finns olika vägar att gå. Med sin film Villa Thalassa – helgen v.48 från 2012 spelades hela materialet in på endast tre dagar med minimal budget. Och resultatet blev helt ok och visades på SVT. Men det är inget som funkar för Bad Runners, Bad Runners ska både bli av och bli riktigt bra. Det får ta den tid det tar.

Filmen ska slutfilmas i New York om det går som planerat och för det krävs såklart stålars.- Att lyckas göra en långfilm är jättesvårt. Att lyckas göra en långfilm som många uppskattar är givetvis ännu svårare. Men det är alla fall lättare en TV-serie, konstaterar Robert som i skrivande stund har 24 dagar kvar på Kickstarter-kampanjen med sitt projekt.

Och genom att lägga upp projektet på Kickstarter hoppas Robert och medskaparna nå även utanför Sveriges gränser. Förutom att dra in pengar så ger det väldigt mycket lärdomar att testa film-klipp på olika sätt. För film ska det bli oavsett hur kampanjen går:

– Det får ta den tid det tar. Tålamod är en dygd konstaterar Robert, som under tiden producerar informations-filmer och föreläser. Det gäller att försöka ha ett balanserat förhållningssätt när man jobbar under så många år med ”ett” projekt.

Här nedan kan du kolla trailern, läsa om bakgrund och story samt skjuta in en slant om du känner för det för att hjälpa Robert på traven.

https://www.kickstarter.com/projects/619104112/bad-runners-the-movie?ref=nav_search

 

Robert Lillhonga före och efter Oslo Nordmarka skogsmaraton 2014. Foto: Privat