Röda Kvarn – först ut som KRAV-märkt biograf

HW
Henrik Wilhelmsson

Här kommer ett roligt meddelande till alla kulturälskare i Helsingborg. Nu har vi fått något att vara extra stolta över. Helsingborgs alldeles egna Röda Kvarn har, tillsammans med Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg och Spegeln i Malmö, blivit utnämnda till Sveriges första KRAV-märkta biograf. Hipp, hipp, hurra!Hallå Louise, verksamhetsansvarig på Röda Kvarn. Nu är vi nyfikna. Berätta vad det innebär att vara en KRAV-märkt biograf?Vi har tagit det första steget i KRAV-certifieringen och det innebär att 25 % av allt vi säljer i kafé och kiosk, det vill säga, godis, läsk, choklad och juice, är ekologiska varor. Det går inte att KRAV-märka film och biostolar, därför har vi valt att certifiera vårt biosnacks.

Hur kommer det sig att Röda Kvarn är en av Sveriges absolut första KRAV-märkta biografer?Det var faktiskt vi och våra systerbiografer som kom på idén. Vi har alltid haft ett stort utbud av rättvisemärkta produkter så en KRAV-märkning kändes som ett naturligt steg. Vi kontaktade KRAV i våras och de gillade idén. Efter samtalet fick vi besök av en certifieringsfirma och på den vägen är det. Sedan en vecka tillbaka är vi en stolt KRAV-märkt biograf.

Har ni fler miljömål?Absolut! KRAV har olika certifieringsnivåer. Att bli en KRAV-märkt biograf ser vi som det första av många steg. Nu har vi satt upp nya mål och hoppas utveckla certifieringen ytterligare för varje år som går. Det handlar om allt från att se över användningen av kontorspapper, vara noga med att släcka lampor och stänga av datorer till att uppgradera kafésortimentet med ännu fler ekologiska produkter.Kommer vi se fler KRAV-märkta biografer i framtiden? Har Röda Kvarn blivit en trendsättare? Ja, det hoppas vi. En KRAV-märkning gynnar alla biografer. Den hjälper till att lyfta miljöfrågan och gör våra besökare medvetna om vad det älskade biogodiset egentligen innehåller.

Det är säkert många som vill fira KRAV-märkningen med lite extra bio, några tips?Givetvis! Filmen Hotell med Alicia Vikander. Den rekommenderas varmt – Alicia gör en fantastisk rollpresentation. 

Fler filmtips hittar du på Röda Kvarns hemsida.