Röda kvarn öppnar biosalongerna igen

PS
Paul Svensson

Nästan på dagen blir det fem månader sedan Röda kvarn stängde sina salonger när de nu åter öppnar upp för besökare med film och popcorn i hjärtat. Från och med onsdag 12 augusti har Helsingborgs äldsta biograf öppet fyra dagar i veckan och visar film från hela världen. Och precis som tidigare har du med kulturkortet alltid rabatt på biljetterna. Vi tar en närmare titt på vad som visas på premiärkvällen och i augusti.

Skriv ner onsdag 12 augusti i kalendern. På just det datumet öppnar nämligen Röda kvarn upp sin verksamhet igen efter nästan fem månader utan ett endaste poppat popcorn. Kvällen till ära visas inte mindre än fyra filmer från fyra olika länder. Det blir ett historisk drama från Storbritannien (Marie Curie), efterkrigsdrama från Ryssland (Beanpole – Den väldiga kvinnan), feelgood-mys från Sverige med Rolf Lassgård i huvudrollen (Min pappa Marianne) och en allt annat än urmjölkad komedi från landet av is och eld (Mjölkkriget).

Dessa fyra filmer utgör en del av filmutbudet under augusti. Filmen Marie Curie behöver egentligen ingen närmare presentation. Här får vi följa geniet i titeln och lära oss mer om hennes spännande liv som innehöll allt från forskning om strålning och dramatiska uppgörelser med andra forskare i en mansdominerad värld till Nobelpriset i fysik. Det ryska dramat Beanpole har mottagit en rad stora internationella priser och hyllas både för regin och skådespelarinsatserna. Filmen utspelar sig i efterdyningarna av andra världskriget och bland kollapsade byggnader och söndertrasade själar får vi följa två kvinnors kamp i att försöka hitta hopp och mening med sina liv i ett Leningrad i spillror. Min pappa Marianne är en varm feelgood-berättelse om att finna modet att vara den man vill vara på riktigt. Grimur Hákonarsons svarta komedidrama Mjölkkriget handlar om en kvinnas kamp mot ett maffialiknande mjölkkooperativ på Island. När hennes make plötsligt går bort står hon ensam med alla djuren på gården och det höga berget med skulder samtidigt som mjölkpriserna sjunker. Kaxig och fräck och på samma gång vykortsvacker med Islands sagolika landskap i bakgrunderna.

I augusti visas också The Peanut butter falcon. I huvudrollerna ser vi Shia LaBeouf, Dakota Johnson och Thomas Haden Church. Det här är en varm dramakomedi som är laddad med hjärta, skratt och äventyr (och jordnötssmör). The show must go on…augusti bjuder även på ett unikt tillfälle att resa tillbaka i tiden och uppleva Elvis: That´s the way it is från Las Vegas 1970. Konsertfilmen är nyrestaurerad och nymixad (visas torsdag 13 augusti 19.15). På temat Europa kommer filmen Adults in the room från Oscars-belönade regissören Costa-Gavras. Grekland är ett land på ruinens brant och bakom stängda dörrar försöker finansminister Gianis Varoufakais rädda landet från att inte stängas ute ur EU och ned i en evig skuldfälla. Augusti är de viktiga kvinnornas månad på bioduken på Röda kvarn. Förutom Marie Curie visas också filmen Helene, som bygger på den kända konstnären Helene Scherfbecks mest omvälvande år. På duken väntar både passion, måleri och det där som kallas för livet. Helene är en finsk film regisserad av Antti Jokinen.

För de yngsta biobesökarna hägrar de två animerade filmerna Brandman Sam – klar för tagning och Latte igelkott och den magiska vattenstenen. Barnfilmerna visas endast på lördagar och söndagar.

Inför öppningen har Röda kvarn vidtagit en hel del säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så bra och tryggt som möjligt. Antalet platser under visningarna är kraftigt reducerat och till en början har man bara öppet fyra dagar i veckan: onsdag och torsdag, lördag och söndag. Biljetter köper du online via webbplatsen eller på plats. På biorodakvarn.se kan du spana in det kompletta programmet som gäller i augusti.

Vad: Röda kvarn öppnar biosalongerna
När: 12 augusti klockan 17.00
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris och tio kronor på barnfilmer

Lämna en kommentar