Romantiska biljetter i present?

Har du hunnit fixa presenten till Alla hjärtans dag? Eller vill du unna dig själv några intressanta eftermiddagar? Här har vi ett romantiskt och spännande tips.

Under fem tillfällen mellan 12/2 – 4/4 kommer fem duktiga föreläsare att gästa Dunkers. I föreläsningsserien Kärlek och kemi talar vi om allt som hör ihop med kärlek. Kan man framkalla kärlek? Hur får man kärlek och jämställdhet att gå ihop? Hur kan man uttrycka sin kärlek till nästan? Kärlek och kemi sätter människan i centrum, kropp och själ, hjärta och hjärna. Vi lyfter upp våra största frågor på scenen och forskarna inkluderar publiken i sina undersökningar. Det kommer kort och gott att bli en rad intressanta samtal i konsertsalen.

Följande föreläsningar står på schemat: 12/1 kl 14:00 – Kärlek och Kemi: Sex, kön och gener – Vem i organismvärlden började göra sex? Hur många sätt att göra sex finns det? Och när kom kärlek in i fortplantningen? Det här är några av frågorna som legendariska genetikern och professorn Bengt Olle Bengtsson talar om i sin föreläsning. Så låt ditt pryda jag stanna hemma och kom och lyssna på ett föredrag om gener och kärlek i ljuv förening!

26/2 kl 14:00 – Kärlek och Kemi: Kärlek på svenska – Behöver du en kärleksdikt att förföra någon med? Eller letar du efter rätt dikt till ett frieri, rent av ett bröllop? Daniel Möller har sammanställt svensk poesi under 1500 år och kommer att ge oss några smakprov ur denna digra skatt. Dessutom blir det tillfälle att prova på bröllopsfotografering med Petra Lundh. Kom och föreviga denna söndagseftermiddag med din favoritperson! Daniel Möller är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

12/3 kl 14:00 – Kärlek och Kemi: Shakespeare in love – ”Vore jag en handske på den handen jag rörde då vid hennes kind… Ska jag jämföra dig med en sommardag? … Poeten, galningen och älskaren verkar bestå av idel fantasier.” Finns det någon som beskrivit kärleken bättre än den högt älskade dramatikern William Shakespeare? Den här eftermiddagen dyker vi rakt ner i Shakespeares kärlekshistorier och låter publiken bli våra skådespelare. Kiki Lindell har under femton år forskat, föreläst, lekt och regisserat sig igenom stora delar av Shakespeares universum, och guidar oss nu med van hand genom olika sätt att framföra hans texter. Var inte blyg – kom och njut du också av Shakespeares mästerliga lek med orden! Kiki Lindell är lektor i engelska vid Lunds universitet. 26/3 kl 14:00 – Kärlek och Kem: Mr Darcy HJÄRTA Bridget Jones – Säg den som intresserar sig för kärlek, utan att älska sin Jane Austen. Få har skildrat kärleken så träffsäkert och underhållande som hon. Men varför älskar fortfarande vi mr Darcy och de andra så mycket? Hur kommer det sig att Jane Austens hjältar och hjältinnor står sig i dag, i ett helt annat samhälle och med andra ideal? Så pass att världens största chick-lit-succé, Bridget Jones’s dagbok, lutar sig tungt mot Austen. Hur mycket har vi ärvt av Jane Austen när det kommer till bilden av den romantiska, äkta kärleken? Är den nyttig för oss…? Är den – realistisk? Birgitta Berglund är lektor i engelska vid Lunds universitet.

4/4 kl 14:00 – Kärlek och Kemi: Kärlek och jämställdhet – Kärlek + jämställdhet är inte alltid lika med sant. För trots att många vill se kärlek som något bortom maktkamper och konflikter uppstår de ändå i många relationer. Ibland leder kärlek till och med till våld. Hur ska vi förstå detta? Och hur kan vi göra det lättare att leva tillsammans utifrån att vi älskar varandra? Om det berättar Lena Gunnarsson, kom och lyssna och ställ dina egna frågor. Lena Gunnarsson är forskare inom kärlek och genusstudier vid Örebro universitet. 

Plats: Dunkers kulturhus – Konsertalen Onumrerade platser – kom i tid! Insläpp 15 minuter innan. Entré: 140 kronor, Kulturkort 100 kronor, Student 80 kronor. Paketpris för fem Kärlek och kemi:  500 kronor.

Arrangör: Kunskapsklubben/Folkuniversitetet i samarbete med Dunkers Kulturhus

För mer information: folkuniversitetet.se/kunskapsklubben och dunkerskulturhus.se