Så bönor när du kan sitta med bar stjärt på jorden

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Fredriksdalspraktikan med sysselsättning och savoir-faire både ute och inne är i full gång. På kommande praktiska onsdag får du lära dig mer om både odling och om hur du får den ystra växtligheten att växa med stil.  

Odling och trädgårdshantverk är temat för denna praktiska onsdag. Ingela Kämpe som är känd för sina kreativa och finurliga lösningar i Fredriksdals trädgårdar, ger handfasta tips på återbruk. Kartonger och gamla plastburkar kan förvandlas till vackra krukor i betong lämpliga för kryddor. Du träffar också köksträdgårdsmästare Philippe Hässlekvist som tar dig med på tur i köksträdgården. Med nedslag bland ärtor och bönor, vitlök och rädisor och en historisk tillbakablick till 1920-talets Olof Eneroth, får du veta mer om odlingsteknik, när det är dags att så och hur du kan nyttja klättrande ärt- och bönstjälkar kreativt.

Dags att så bönor

Har du missat att anmäla dig till Fredriksdalspraktikan på onsdag får du här Philippes tips på hur du sår bönor. Bönor är nyttigt, proteinrikt, vackert att se på och dessutom miljövänligt. Enligt bondepraktikan är det dags att så bönor när du inte riskerar att dra på dig en urinvägsinfektion av att sitta på för kall mark. Det börjar alltså bli dags.

Hängande trädgårdar och mat som räcker längeBönor växer på höjden och får plats både på balkongen och i trädgården. Bönväxternas blommor utmärker sig för sitt skeppliknande utseende: två segel på ömse sidor om ett skrov och en köl. Det fina med att så bönor är inte bara att det är en vacker växt utan också en miljövänlig sådan. Liksom kusinen ärtor, har bönrötterna bakterier som kan binda luftens kväve istället för att ta upp det genom marken. Det innebär att du inte behöver gödsla dem särskilt mycket. Bönor är också mat som går att förvara länge och äta efter flera år när de har torkats.

Att så bönor ger dessutom kreativ tillfredsställelse. Växten klättrar, så bind upp trådar i ett räcke eller i grannens balkong ovanför som den kan klänga i. Dessa klängvägar kan du med lite uppfinningsrikedom forma i vackra mönster

Gör så här: Använd en stor kruka som rymmer 35-40 liter. Där får du plats med fem till sju frön och lika många plantor. Vid sådd ska jorden vara ungefär 15° varm och den måste vara fuktig när fröna planteras. (Bry dig inte om att grannarna skrattar, jordtermometrar är praktiskt att ha till hands och finns att köpa i handeln, säger Philippe.) Lägg fröna i blöt i två timmar tills de börjar svälla. Peta sedan ner dem några centimeter i jorden med gott om utrymme för varje frö. De får inte ligga för tätt. En varm plats med sydvästläge är det allra bästa för dina bönor. Kvällssolen håller dem varma länge och påskyndar växtprocessen. Vattna ofta! Bönorna måste vattnas flera gånger om dagen. Täcker du jorden med överblivet gräsklipp behöver du inte vattna lika ofta.

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev