Sagolika ljus på Sofiero

HW
Henrik Wilhelmsson

För fjärde året i rad skänker tusentals marschaller och ljus en sagolik känsla till Sofiero slott och slottsträdgård. Välkomna till årets Ljusstämning den 2–5 november.

När höstmörkret sänker sig bjuder Sofiero slott och slottsträdgård in till några stämningsfulla kvällar med hög mysfaktor. Under Ljusstämning utlovas aktiviteter och upplevelser som passar alla åldrar. Det finns möjlighet att kika förbi Vinhuset som smyckats vackert och värma sig med varm choklad. I Orangeriet bullar Sofiero slottsrestaurang upp med het jordärtskockssoppa samt nygräddat bröd och andra egentillverkade godsaker att köpa med sig hem.

–Vid stallet säljer vi grillad korv och så bjuder vi alla barn på grillade äpplen och marshmallows, säger projektledaren Matthias Bong.

Nytt för i år är att parken är upplyst i ett större område än tidigare år. Förutom i den norra delen av parken, kan man gå en spännande tur i den södra delen av parken som sträcker sig ner åt vänster när man kommer in genom huvudentrén.

–Alla har sin favoritrunda som man alltid går när man kommer till Sofiero. Under Ljusstämning ska man kunna gå överallt och njuta av ljusen från alla håll, säger tekniske samordnaren Viktor Hallonsten som tillsammans med Matthias Bong och projektgruppen tagit fram idéerna kring ljussättningen.

Det finns en tanke bakom varje belysning. Förutom tusentals marschaller, som visar vägen runt om i parken, kan besökaren njuta av vackra ljusrum där oväntade detaljer till lyfts fram.

-Vi har låtit oss inspireras av sagornas värld. Det är finstämt och försiktigt, en vackert belyst park helt enkelt. Men när man kommer ner till Barnens Sofiero tar vi ut svängarna lite mer. Det kan blinka i olika färger och kanske har vi en ljusstråle som rör sig och som barnen kan springa efter, säger Viktor Hallonsten.

Vid lekstugorna är det fritt fram för barnen att leka. Här finns inga marschaller eller eldkorgar att akta sig för.

–Vi hoppas att många barn och vuxna ska upptäcka Prins Oscars sagoskog med sina talande träd. Och tillsammans med Waldorfförskolorna kan man tillverka vaxljus och annat pyssel i de kungliga lekstugorna. Eller så kan man leka med ficklampor inne i den spännande labyrinten uppe vid Dahliakvarteret, säger Matthias Bong.

Efter bus och nya upptäckter kan det kännas skönt att gå in en stund. Sofiero slottsrestaurang har komponerat en läcker Ljusstämningsmeny och den som är sugen bör boka bord i förväg. Vill man inte boka bord finns det även möjlighet att äta en god middag i Slottscaféet som förutom kaffe, smörgåsar och kakor, laddar upp med pannbiff, fisksoppa och en matig höstsallad.

–Vi hoppas att folk ska komma hit, njuta av Sofiero i nytt, sagolikt ljus och ha en härlig höstkväll tillsammans. Och förstås har vi beställt vackert väder!, säger Matthias Bong.

 

FAKTAVAD: Ljusstämning på Sofiero.NÄR: 2–5 november kl 17–21.ENTRÉ: Fri entré för dig med Kulturkort! Parkering kostar 40 kronor.BOKA BORD: Ring Sofiero slottsrestaurang tel 042-14 04 40.

/Jenny Petersson