Sagor i centrum på Teatern

HW
Henrik Wilhelmsson

Helsingborgs stadsteaters stora familjeföreställning Rapunzel är en saga full av musik, spänning och humor. På lördag ges ett smakprov då Storan slår upp portarna för Sagolördag med pyssel, gratis fika och öppen repetition.

Sedan 2007, då dramatikern Marina Steinmo och regissören Kajsa Giertz satte upp Snövit på Hipp i Malmö, har suget efter att berätta klassiska sagor på teaterscenen bara växt.

-Ju mer man studerar dem, desto intressantare blir det. Gräver man djupare är det tydligt att sagorna förändras i takt med att samhället utvecklas. Jag skulle vilja säga att sagorna är mänsklighetens följeslagare, säger Marina Steinmo.

Sagan om Rapunzel är inget undantag. Liksom många liknande berättelser är den en urgammal historia vars muntliga tradition har långt djupare rötter än dess nedskrivna versioner. Rapunzel har kopplingar ända till 1000-talets Persien och har skrivits om i omgångar under årens lopp. Marina Steinmo och Kajsa Giertz har velat sätta sin egen prägel på den klassiska berättelsen.

– Sagor är generellt sett väldigt stereotypa och vi försöker ändra på det. Vi har alltid haft en slags feministisk grundsyn och tycker inte att flickor ska framställas som lealösa offer. Men det handlar lika mycket om pojkkaraktärerna. Vår kungason är till exempel ingen tuffing, snarare tvärtom, säger Marina Steinmo.

För teaterchefen Kajsa Giertz blir Rapunzel första uppdraget som regissör för Helsingborgs stadsteater.

– Det känns fantastiskt roligt att äntligen få kliva in i regissörsrollen här på teatern, säger hon och fortsätter:

-Det är extra fint att göra en föreställning som barn och vuxna kan se och uppleva tillsammans, vare sig det är på skoltid med lärarna eller på fritiden. För Helsingborgs stadsteater är barn och ungdomar en viktig målgrupp och genom vårt arbete mot skolorna når vi även alla dem vars föräldrar inte är så teatervana.

Kajsa Giertz och Marina Steinmo hoppas att årets familjeföreställning ska väcka tankar lika mycket som den roar och berör såväl ung som äldre publik.

-Även om barn har ganska stort inflytande idag så är de väldigt utelämnade till vuxenvärlden. Vi vill ge barn en vision av styrka och insikt om att det går att förändra sitt liv. Det ska vara hoppfullt och härligt.

FAKTA

VAD: Sagolördag med öppen repetition av årets familjeföreställning Rapunzel

VAR: Helsingborgs stadsteater, Storans foajé

NÄR: lördag 25 november kl 11.30. Rapunzelrepetitionen startar kl 13.

HÄNDER: Tipsrunda, pysselhörna, klä ut dig i teaterkostymer m m. Tävla om biljetter till Rapunzel. Stadsteatern bjuder på fika. OBS! Fri entré.

 

ERBJUDANDE: Kulturkortet ger 20% rabatt på ord biljettpris på Stadsteaterns egna produktioner. Rapunzel spelas 9 december 2017 till 3 februari 2018.