Sällsynt söta djur på Fredriksdal

MR
Mikael Rudesjö

På Fredriksdal är djuren väldig populära bland besökarna. Att få se ett kosläpp, mata grisar och titta på små killingar som studsar omkring är något som lockar både barn och vuxna. Men vad är egentligen så speciellt med djuren som lever där?

Hästar, kor, får, getter, grisar, höns… på Fredriksdal museer och trädgårdar finns det många söta djur att komma och titta på. Men djuren är inte bara där för att locka besökare. De tillhör också gamla, sällsynta raser som håller på att försvinna, vilket är vad som gör dem så speciella. Orsaken till att de är utrotningshotade är att de inte kan konkurrera med moderna raser som är mer lönsamma att föda upp idag. Till exempel kan vänekon och rödkullan inte producera lika mycket mjölk som vanliga kor och ardennerhästen ersattes för länge sedan av traktorer och skogsmaskiner. På Fredriksdal kan de istället beta och bevara markerna. Där har lantraserna en plats att leva på och kan därför bevaras för framtiden, då deras egenskaper kan komma att behövas igen.

Många av djuren som lever på Fredriksdal har fått sina namn efter något som har med friluftsmuseet att göra. Blommehönetuppen Nils Toppe namngavs i en omröstning av besökarna, där namnet inspirerades av den kända skådespelaren (ni vet nog vem) som bjudit på mycket underhållning på Fredriksdals teaterscen. Stallkatten Gisela är döpt efter Gisela Trapp, som donerade Fredriksdal till Helsingborg. Vem vet, kanske kan du vara med och bestämma namnet på det nya tillskottet till djurfamiljen vid nästa omröstning.

Om du känner för att hälsa på dessa unika lantraser är det ett perfekt tillfälle nu när solen är framme, dessutom i en utomhusmiljö där det finns gott om plats, vilket är lämpligt i tider som dessa. Om barnen vill hitta på något roligt i helgen kan de följa med bonden och få prova på att mata djuren på söndagar mellan klockan 11.00 och 12.00. Dessutom har det kommit nya killingar som väntar med spänning på ert besök.

Vill du läsa mer om lantraserna som finns på Fredriksdal? Klicka här!

Lämna en kommentar