Samtal om kärlek, dialog och sex på Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad är kärlek? Är det två hjärtan som slår som ett? Eller kanske en blick i folkvimlet en sen sommarnatt i juli? Kan kärlek uppstå genom ett djupt samtal två främlingar emellan under en två timmar lång tågresa? Finns det kärlek i det prydliga radhuset i villaförorten där två personer njuter av lack och läder, makt och rollspel medan vardagslivet lunkar på utanför dörren? Tillsammans med Folkuniversitetet presenterar Dunkers kulturhus föreläsningsserien ”Kärlek och kemi”.

Söndagar är en bra dag för Amors pilar, passion och kärlek i Helsingborg. Lägg datumen 15 och 29 oktober samt 5 november på minnet. Eller i hjärtat. För vid dessa tre tillfällen kommer Bodil Jönsson, Allan Linnér och Charlotta Karlström till Dunkers för att föreläsa i samtalsserien ”Kärlek och kemi”. Under tre tillfällen denna höst tar de sig an ordet kärlek och dess betydelse och inverkan på människan i dag.

Tiden och kärleken – Bodil Jönsson, söndagen den 15 oktober, kl. 14.00   Vad betyder tiden för kärleken? Vad betyder kärleken för tiden? Och vad är egentligen kärlek? Professorn och författaren Bodil Jönsson leder föreläsningen om hur människan påverkats av tiden och kärleken under olika historiska epoker. Som besökare har du möjlighet att ställa frågor på temat och även sätta dina egna kunskaper om tid och kärlek på prov.

Samtal som förändrar – Allan Linnér, söndagen 29 oktober, kl. 14.00   Att kommunikation är en oerhört viktig grund för kärlek kan nog de flesta skriva under på. Men ibland kan det vara svårt att få till det där samtalet som förändrar. Passande nog är namnet på Allan Linnérs föreläsning i serien Kärlek och kemi just ”Samtal som förändrar”.

Allan Linnér vet vad han pratar om efter att ha arbetat som par- och familjeterapeut i nästan fyrtio år. Han har även delat med sig av sina bästa terapeutiska råd som radiopsykolog för SR P1 och skrivit boken ”Kärlekens koreografi – Du och jag och vi hos psykologen”. Under föreläsningen på Dunkers svarar Allan på dina frågor (du kan ställa dem direkt eller anonymt) och bjuder in till diskussion med samtal som förändrar.

Från de Sade till 50 nyanser av honom – Charlotta Carlström, söndagen 5 november, kl. 14.00   Det har hänt mycket med den mänskliga toleransen sedan den erotiske författaren Markis de Sade skrev sina pornografiska skildringar för mer än 200 år sedan. Efter boken ”50 nyanser av honom” har BDSM tagit steget ut ur mörkrummet och in i sovrummet i de fina förortsvillorna. Men finns det kärlek i smärta och maktspel?

Detta och mycket mer kommer Charlotta Carlström, doktor i socialt arbete med inriktning sexologi, att prata om på sin föreläsning ”från de Sade till 50 nyanser av honom”. Missa inte denna spännande föreläsning och fördjupande diskussion om hur BDSM har blivit rumsrent.

Vad: Kärlek och kemi När: 15 och 29 oktober samt 5 november, klockan 14.00 Var: Dunkers kulturhus, konsertsalen Pris: 165 kronor med Kulturkortet per föreläsning (ordinarie pris 195 kr/person). Onumrerade platser, kom i tid. Insläpp 15 minuter innan föreläsningen börjar. Biljetter köper ni i entrén på Dunkers eller via www.ticketmaster.se