Samtal på Dunkers hösten 2019

TE
Tommy Esbjörnsson

Michael Segerström
Lördag 5 oktober 14.00
Michael Segerström är skådespelare och dramatiker. Han startade sin första teatergrupp Tidningsteatern 1971 med sin bror Thomas. Michael Segerström med vänner tog över Söderbio på Götgatan i Stockholm 1984 och omvandlade den till teater med namnet Boulevardteatern.
Michael Segerström har skrivit ett antal teaterpjäser, TV-serier och som skådespelare medverkat i en mängd filmer som Den goda viljan, Sven Klangs kvintett och Wälkom to Knohult med flera.
Han fick 2008 en guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen Darling. 2013 skedde debuten som skönlitterär författare med novellsamlingen Berättelser från köpingen, en samling delvis självupplevda, delvis hörda eller påhittade berättelser i Fritiof Nilsson Piratens anda från uppväxtorten Skurup. 2015 gavs Trelleholla – ondare än ont ut.
Inspiration från Piraten återkommer också i monologpjäsen Mannen som blev ensam där handlingen beskriver utfrysningen och förföljelsen av en invandrad trädgårdsodlare i det tidiga 1900-talets Österlen.
Michael Segerström är återkommande engagerad vid Helsingborgs Stadsteater där man fått se honom i roller som fabrikören i Den enfaldige mördaren och hypokondrikern Argan i Molières Den inbillade sjuke. I rollen som Arg gubbe, med Stumpenteatern, handlar det om att inte passa in och det svåra i att vara människa.
Samtalsledare: Gunilla Lewerentz.

Anne Swärd
Lördag 26 oktober 14.00
Anne Swärd är författare och kulturskribent. Anne debuterade 2003 med romanen ”Polarsommar” för vilken hon blev Augustprisnominerad. Den följande boken ”Kvicksand” tilldelades Mare Kandre-priset. 2010 utkom hennes tredje roman, ”Till sista andetaget” belönad med Hjalmar Söderbergs Helgapriset. 2015 publicerades hennes tre första romaner i samlingsvolymen ”Akta dig för kärleken”. Hennes fjärde roman, ”Vera”, gavs ut 2017.
Hennes böcker är översatta till ett tjugotal språk. Anne Swärd har studerat vid Konstfack och har varit verksam som konstpedagog och illustratör.
Den 28 mars 2019 valdes hon in i Svenska Akademien på stol nr 13. Hon kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2019 och efterträder då Sara Stridsberg.
Samtalsledare: Cecilia Nebel.

Katarina Wennstam
Torsdag 28 november 18.00
Katarina Wennstam är författare, föreläsare och debattör. Hon fick sitt genombrott med sina två reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor Flickan och skulden (2002) och En riktig våldtäktsman (2004) – böcker om samhällets syn på våldtäkt. Flickan och skulden nominerades till Augustpriset för bästa fackbok och belönades med Vilhelm Moberg-stipendiet samt Advokatsamfundets Stora Journalistpris.
Katarina Wennstam har därefter skrivit flera spänningsromaner som skapat debatt och som toppat försäljningslistorna. Med stark röst, ilska och medkänsla ger hon röst åt utsatta kvinnor.
Samtalsledare: Cecilia Nebel.

Jonas Hassen Khemiri
Lördag 30 november 14.00
Jonas Hassen Khemiri är en av våra mest hyllade och lästa unga författare och dramatiker. Romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns har översatts till ett tjugotal språk och Khemiris pjäser har spelats av ett flertal internationella teaterkompanier. Debutpjäsen Invasion! tilldelades en Village Voice Obie Award för bästa manus och för sina böcker har Khemiri tilldelats bland annat Augustpriset, PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa, Sveriges Radios Romanpris, Borås Tidnings Debutantpris, Aniarapriset samt Tidningen Vi:s litteraturpris.
Jonas Hassen Khemiri publicerade 2013 ett öppet brev i Dagens Nyheter till justitieminister Beatrice Ask i med anledning av Reva-debatten. Brevet fick stor uppmärksamhet och länkades av många på nätet och publicerades bland annat i New York Times. Samma år startade Khemiri en skrivarworkshop för papperslösa i samarbete med Ingen människa är illegal.
Khemiris sjätte pjäs, ≈ [ungefär lika med] hyllas av både kritiker och besökare och har spelats för utsålda hus. Khemiris senaste roman Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset 2015.
Samtalsledare: Mikael Olsson al Safandi.

Biljetter till samtliga samtal släpps 21 augusti 09.00.
Ordinarie pris 230 kronor, Kulturkort/studerande 170 kronor, Föreningen Norden 150 kronor
Samarbetspartners: Föreningen Norden och Killbergs bokhandel

Foto: Ulla Montan, Henric Tiselius, Elisabeth Ohlson Wallin, Talarforum

Lämna en kommentar