Säsongens utställningar på Fredriksdal

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Fredriksdal museer och trädgårdar är en bra plats för att kombinera nöje med nytta. Här finns flera olika utställningar som både är intressanta och lärorika. På ett besök kan du lära dig mer om det mesta som har med natur, historia, hållbarhet och sommarteater att göra. Utställningarna ingår i ordinarie entréavgift och med Kulturkortet är det alltid fri entré.

Det tar tid att lära sig precis allt om det som finns på Fredriksdal museer och trädgårdar. En smart genväg till kunskapen kan finnas genom att besöka de utställningar som finns på plats. Vissa av utställningarna är permanenta och andra visas endast under en viss tidsperiod. Säsongens nyheter är Blomsterbönder, demokratiutställningen Ja, må den leva samt sommarens gröna utställning om Kulturväxternas vilda släktingar. Bland museets permanenta utställningar finns På landet mitt i stan, teatermuseet om Eva Rydberg och Nils Poppe, Tingen i Samlandets spår och Öppet magasin.

8 maj–26 september
Blomsterbönder
En utomhusutställning i Fredriksdals fruktträdgård som bygger på konceptet med slow flowers, det vill säga hållbar snittblomsodling. Utställningen är producerad i samarbete med fotografen Lena Koller och journalisten Lisa Ising. Fredriksdal tittar också närmare på svensk snittblomsodling, trädgårdsmästare, odlare, säsongens vackraste blomster samt blommor och bin. Här hittar du också värdefulla odlingstips och inspiration till din egen trädgård. Läs mer om Blomsterbönder i vår artikel om utställningen.

Visas till och med 26 september
Ja, må den leva!
I år firar vi i Sverige 100 år av demokrati för alla. På staketet i Fredriksdals stadskvarter hänger elva affischer med information om hur det hela gick till när Sverige tog sig i kragen och gjorde om och gjorde rätt. Här kan du också läsa mer om demokratihjältar och historierna bakom 100 år av demokrati i Sverige.

3 juli–29 augusti
Kulturväxternas vilda släktingar
En utställning om dina tama växters vilda släktingar. Lär dig mer om hur de gröna vildingarna kan få våra odlade grödor att må bättre, bli mer miljövänliga och även producera bättre mat.
Kulturväxternas vilda släktingar är en vandringsutställning och ett nordiskt samarbete mellan nordisk Genresurscenter, Linköpings universitet, Jordbruksverket och Artdatabanken.

Visas från 1 april
På landet mitt i stan
Om det är en enskild utställning som berättar hela historien om Fredriksdal museer och trädgårdar är det På landet mitt i stan. Allt du ser och läser om här kan du också uppleva på plats. Det är historia, nutid och framtid på samma gång. Till utställningen finns det också en smart audioguide via appen Guide Helsingborg. Du hittar På landet mitt i stan i södra herrgårdflygeln.

Visas från 1 april
Teatermuseum i litet format
Det är Fredriksdals minsta utställning, till ytan sett. Däremot är innehållet desto större. I de två gula bodarna vid teaterentrén både visar och hyllar man Eva Rydbergs och Nils Poppes karriärer. Historierna berättas med bild, film, ljud och text. Här finns också kostymer, scenografier och mycket annat från de båda skådespelarnas karriärer.

Visas från 1 april
Tingen i samlandets spår
Det finns gott om föremål i Helsingborgs museers samlingar. Vissa av föremålen har fjädrar, andra består av akryl och vissa är gjorda i glas. I Tingen i samlandets spår kan du besöka ett litet stadsmuseum som det kunde ha sett ut i slutet av 1800-talet. I utställningen finns bland annat Oscar Trapps flintsamling, en krokodil och andra spännande tingestar från svunna tider. Tingen i samlandets spår är en permanent utställning på Kulturmagasinet i stadskvarteret.

Visas från 1 april
Öppet magasin
Utforska tidens maskiner i form av bilar, gamla cyklar, båtar och annat på temat rörelse. I Öppet magasin visas museiföremål som på ett eller annat sätt klassas som transportmedel och som är för stora för en vanlig utställningsmonter. Utställningen finns i stadskvarteret vid Grafiska museet.

Vad: Från frö till scenhumor
När: Aktuell säsong
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 1 april-31 maj 80 kronor, 1 juni-31 augusti 100 kronor. Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år.

Lämna en kommentar