Säsongsöppning med påskjakt och ny utställning på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

I samband med årets påskfirande vankas det en helt ny säsong på Fredriksdal museer och trädgårdar och i vår har man ett digert program planerat. Det blir påskjakt för barnen, premiär för årets första utställning på temat blommor och man öppnar dörrarna till museibutiken och Hedströms diversehandel i det historiska stadskvarteret. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till en av Helsingborgs mest unika platser.

Fredriksdal museer och trädgårdar öppnar alltid upp för säsongen under påskhelgen. Den här säsongen är inget undantag och på skärtorsdagen 1 april blir det premiär för en hel ny säsong i Helsingborgs gröna oas. Festligheterna börjar klockan 10.00. Under hela påskhelgen arrangerar man rolig påskjakt för barn och deras vuxna (även för vuxna med barnasinnet i behåll). I år behöver häxan Kvasthilda hjälp att leta reda på sina bortsprungna katter och ett par bokstäver hon gömt på området. På premiärdagen kommer Kvasthilda själv och hennes glade spelman att befinna sig på området för lustigheter och musik.

På temat påsk uppmuntrar man också besökare att ta med färgglada och kokta ägg under påskhelgen för att prova på påsklekar från förr. På området kommer det att finnas en äggrullningsbana och man har också gjort plats för att man ska kunna tävla i grenen äggpickning. Enligt de gamla reglerna blir den som vinner korad till årets Äggdrottning eller Äggkung. Och är du nyfiken på hur det kan ha sett ut när man firade påsk i Sverige förr i tiden ska du kika in genom fönstren i Ågård.

Säsongsöppning betyder också att det blir premiär för Fredriksdals nya utställning som heter Se blomman. I år kommer man att hylla blommorna lite extra på Fredriksdal och i den nya utställningen i herrgården visas vårens rara växter, blommande lökar, knoppar och blomsterprakt. Det är en levande utställning där du kommer att kunna följa blomningen dag för dag. Helgen till ära har man även dukat påskfint i herrgården och visar också Gisela Trapps vackra blomsterillustrationer. Se blomman visas mellan 1-11 april och ingår i entréavgiften.

Fredriksdal  öppnar också upp sin museibutik och Hedströms diversehandel till säsongsöppningen. Här styrs man av de rådande covid-19-restriktionerna med ett visst antal  personer i byggnaderna på samma gång. Under våren brukar också husdjuren få tillökning och kanske tittar både söta lamm och tuffa killingar fram under påsken. I och med säsongsöppning bemannas entrén och ordinarie entréavgifter gäller från och med 1 april. Fredriksdal utökar också sina öppettider till klockan 18.00, vilket betyder att vi alla får ytterligare två timmar på oss att utforska och upptäcka Helsingborgs historia och vårens små hemligheter.

Förköp gärna din entrébiljett online via Helsingborgs kulturbutik för att undvika köbildning på plats i entrén till Fredriksdal museer och trädgårdar. Du behöver dock visa upp biljetten för entrévärdarna innan du går in på området.

Vad: Säsongsöppning på Fredriksdal museer och trädgårdar
När: 1 april klockan 10.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 80 kronor ordinarie entré, fri entré med Kulturkortet och för barn upp till 18 år

Lämna en kommentar