Säsongsöppning och broinvigning

HW
Henrik Wilhelmsson

Sofiero har slagit upp grindarna för säsongen och Kulturkortet var på plats för en titt på årets nyheter och inte minst, en premiärpromenad över Sofias bro. 

Kungligt, javisst, vackert, alltid, och i år med inslag av bland annat bin och street art i trädgården, bildkonst av Nino Ramsby på Slottet, exotiska citrusträd i Orangeriet och en ny permanent utställning med tidsenligt inredda rum. Vid säsongsöppningen stod den nybyggda gångbron i strålkastarljuset. En 58 meter lång, 2,5 m bred och 40 ton tung balkbro över rhododendronravinen som redan Drottning Sofia drömde om, är en efterlängtad länk mellanpark och slott. Nu har den blivit verklighet och invigdes av landshövding Annelie Hultén. 

Sofias bro är designad av det danska arkitektkontoret Dissing + Weitling. 

CITRONER OCH KÖRSBÄRSBLOM I ORANGERIET

Varmt, ljust och med en exotisk doft av Medelhav. Känslan av att våren verkligen är här är påtaglig i det ljusdränkta Orangeriet på Sofiero som är dekorerat med färgstarka ranunkler, liljekonvaljer och mängder av citrusträd. Citroner och Körsbärsblom är en utställning om drömmar i glas, orangeriets historia och trollbindande dofter skapad av floristen och kreatören Karl-Fredrik Gustafsson.

Utställningen pågår 13 april 6 maj i Sofieros Orangeri

NINO RAMSBY PÅ SLOTTET

Poeten, musikern, fotografen och konstnären Nino Ramsby öppnar Sofiero slotts utställningssäsong. Verken som pryder slottsväggarna spänner över en mängd tekniker från fotografi, grafisk illustration och måleri och har växt fram i processen mellan olika digitala och analoga verktyg. Hans kreativa tanke beskriver han själv med att han vill skapa något organiskt i en digital version, en lång och omständig skapandeprocess som utgår från fotografier. Resultatet gör Nino Ramsbys bildkonst både egensinnig och unik.

Nino Ramsbys verk visas på slottet den 13 april – 10 juni

Du har fri entré till Sofiero med ditt Kulturkort!