Säsongsöppning och påskfest på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Du kan besöka Fredriksdal året om. Men det är under våren och sommaren som friluftsmuseet kommer till liv på riktigt och verksamheten sträcker sig bortom en plats att bara promenera på. Skärtorsdagen 18 april öppnar hela Fredriksdal museer och trädgårdar för säsongen med stor påskfest för barnen och jubileumsdag i Hedströms diversehandel.

Skriv upp 18 april i kalendern. En dag både för dina barn, barnbarn och dig själv. Då är det säsongsöppning på Fredriksdal museer och trädgårdar. Säsongen inleds i sedvanlig ordning med stor påskfest för barnen och öppnandet av utställningarna och butikerna inne på området.

Barnen favorithäxa, Kvasthilda, bjuder in alla till dans och sång på skärtorsdagen på stora gräsmattan bakom stadskvarteret. En förmiddag med kvastrace, dekoration av påsktuppen och påskträden, ägg ska färgas och rullas, barn ska påsksminkas och kloka gumman berättar om sina huskurer från förr. Och vid Ågård kan ni lära er mer om påskens traditioner. Ta med färgglada tygremsor i storleken 30 x 3 cm, två hårdkokta ägg och en kvast till dina barn. Påskfesten pågår mellan klockan 09:30-12:00.

Under påskhelgen håller Fredriksdal även öppet i stallet och visar upp vårens nyfödda djur. Klockan 09:30-12:00 på skärtorsdagen och 10:00-12:00 på annandag påsk. På skärtorsdagen öppnar också Fredriksdals ordinarie verksamhet för säsongen. Passa på att besöka Hedströms diversehandel som dagen till ära firar med fina erbjudanden och intressanta berättelser från de gångna 50 åren. Gillar du den gamla tryckerikonsten ska du inte missa Grafiska museet i stadskvarteret, väl värt ett besök både för stora och små.

Säsongsöppning betyder också utställningar. Årets nyhet heter Natur i stort & smått med Helsingborgs fotoklubb, som visas i prästgårdens samlingssal från 18 april till 16 juni. Invigning skärtorsdagen klockan 14:00. Samma dag öppnar även Fredriksdals egna utställningar, På landet mitt i stan och Barnens kammare. Dessa visas hela våren, sommaren och hösten.

Från och med säsongsöppning gäller ordinarie entréavgifter. Har du Kulturkortet går du förstås in gratis och kan njuta av Helsingborgs gröna oas och levande historia utan att betala en krona. Barn och unga till och med 18 år går också in gratis.

Vad: Säsongsöppning på Fredriksdal museer och trädgårdar
När: 18 april 09:30-16:00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Ordinarie entré 18 april-31 maj: 80 kr. 1 juni-31 augusti: 100 kr.

Lämna en kommentar