Säsongsöppning och påskjakt på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Det hör till traditionerna att Fredriksdal museer och trädgårdar öppnar upp för en helt ny säsong i samband med påsken. I år har man ett digert vår- och sommarprogram planerat med nya utställningar, programpunkter och flera nyheter. Säsongen inleds på skärtorsdagen 14 april med musik och påskjakt. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till landet i city.

I år händer det mycket på Fredriksdal museer och trädgårdar. Upptäck friluftsmuseet på nytt när hus, gårdar och stadskvarteret öppnar upp igen. Dörrarna till de olika butikerna har varit stängda hela vintern men från och med skärtorsdag står de öppna igen. Besök Hedströms diversehandel som pyntats fint inför påsken. Här kan du köpa allt från gammaldags karameller till vykort och prylar från förr. Den nya säsongen för också med sig flera prova på-aktiviteter, nya utställningar och nyheter kopplade till den stora H22 City Expo-mässan som går av stapeln i sommar.

Påskjakt för stora och små tillsammans
Men det hela börjar alltså med en glad påskfest. Kom och träffa häxan Kvasthilda och hennes spelman. De befinner sig på området hela skärtorsdagen. Under påskhelgen dukar man också fint i herrgården och visar hur påsken såg ut förr i tiden. Det blir också lustig påskjakt för små och stora tillsammans. Passa på att svara på frågor om påsken och var med och tävla om ett fint pris. Karta och svarstalong hämtas i huvudentrén.

Så lät det för 200 år sedan
Den här säsongen bjuder på mycket nytt på området. Redan vid säsongsöppningen blir det premiär för en helt ny typ av innovation på Fredriksdal. I Om väggar kunde tala kan du lyssna på hur livet på en gård kunde låta för 200 år sedan. Storstugan på Lillarydsgården har uppdaterats med högtalare där besökare får ta del av ljud och specialskriven musik. Om väggar kunde tala invigs officiellt med en vernissage på skärtorsdagen klockan 11.00–15.00. Bakom projektet står Helsingborgs museum, en fokusgrupp från Centrumskolan och musikern Christofer Malmström.

Späckat program hela våren
I och med säsongsöppningen händer det också mycket annat. Var med och diskutera modet kring 1955, 1972 och 1999, snacka cykelnostalgi, pyssla i barnverkstaden, eller spana på några riktigt stora utställningsobjekt i Öppet magasin. Har du tur kanske du till och med får se några av de nyfödda lammen i hagen vid logen. Från och med 14 april gäller ordinarie entrépriser för att besöka Fredriksdal museer och trädgårdar. Med Kulturkortet har du alltid fri entré.

Vad: säsongsöppning och påskligheter
När: 14–18 april
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Lämna en kommentar