Säsongsöppning och vårfint på kungliga Sofiero

PS
Paul Svensson

Sofiero öppnar entrégrindarna för en ny säsong klockan 10.00 onsdag 31 mars. Dagen till ära har man städat undan vintern, krattat grusgångarna ordentligt, påskpyntat parken och dessutom gjort våriga blomsterarrangemang på skulpturerna. Och för de äventyrliga väntar också en spännande påskjakt med ett hemligt påskägg i tävlingspotten.

Den är här nu. Våren, alltså. Kanske har du redan den där härliga vårkänslan i kroppen, den som får det att pirra i fingertopparna och längst ut i tårna. Våren sätter även fart på det som växer i jorden, till exempelvis knubbiga lökar, färgglada blommor och knoppande buskar. Det är under våren som naturen vaknar till liv på riktigt i den kungliga trädgården.

Ta en promenad över området och lyssna på fåglarnas sång, lek med barnen i labyrinten eller njut av något gott att äta. Slottsrestaurangen har öppet och serverar både middag och söta desserter. Vill du inte sitta inomhus kan du istället ta med dig en picknickkorg och hitta en egen plats i den 17 hektar stora parken. På Sofiero finns det gott om frisk luft och utrymme.

Säsongsöppning betyder också att man öppnar utställningen I Kronprinsessan Margaretas fotspår. Utställningen handlar om Margaretas gröna avtryck på Sofiero. Du kan följa kronprinsessans fotspår i parken och njuta av hennes gröna idéer utomhus. Och vill du lära dig ännu mer om hennes arbete finns det en bra guide i appen Guide Helsingborg. Appen laddar du ner kostnadsfritt till din mobil och surfplatta från App Store och Google Play.

Missa inte heller starten på Sofieros fotografitävling, Dolda pärlor i parken. Tävlingen startar 31 mars och pågår fram till och med 30 augusti. Tävlingen avslutas med en utställning i Vinhuset mellan 10–26 september och fina priser utlovas. Kanske är det under säsongsöppningshelgen som du lyckas ta just den där speciella bilden som faller juryn i smaken?

För Sofieros yngre besökare finns det en massa kul att se fram emot under öppningshelgen. Förutom påskjakt i parken har lekplatsen öppet och här kan småttingar med alldeles för mycket överskottsenergi klättra omkring i Drakborgen och åka rutschbana. Sagoskogens talande träd och lekstugorna håller tillfälligt stängt på grund av covid-19.

I och med säsongsöppning är det ordinarie entrépriser om 120 kronor per person som gäller vid ett besök på Sofiero slott och slottsträdgård. Det är fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år. Sofiero har öppet klockan 10.00–18.00 under hela påskhelgen.

Planera gärna ditt besök i förväg och förköp din entrébiljett online via Sofieros webbplats. Genom att göra det undviker du köbildning på plats.

Vad: Säsongsöppning på Sofiero
När: 31 mars klockan 10.00
Var: Sofiero slott och slottsträdgård
Pris: 120 kronor ordinarie entré, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år

Lämna en kommentar