Säsongsöppning på Sofiero

Ett av stadens vackraste ställen börjar nu klä sig i blomstrande vårskrud. Vad upplever du på Sofiero när säsongen dragit igång? En drömmande skulptör, rhododendron i massor och praktfulla penséer är några godbitar. Ett som är säkert är att du har fri entré med ditt Kulturkort och kan uppleva parkens skiftningar från vår till sommar hur många gånger du vill.

Om du vill få koll på Sofiero 2019 är det ingen dum idé att ta sig till parken på självaste säsongsöppningen den 13 april. Då bjuds det nämligen på ett helt program av aktiviteter.

Gå en blomsterverkstad med välkände floristen Gunnar Kaj, kanske mest associerad för att ha gjort blomsterdekorationerna under Nobelmiddagen 14 år i rad. I år har han gjort utställningen med penséer i Sofieros orangeri som även den är klar till säsongsöppningen.

Du får veta mer om utställningen Konst på Kryss inne i slottet där konstnärerna själva är på plats och berättar. Eller varför inte vandra med på en guidad tur i parken och se vad som är på gång att slå ut. Sång blir det också. Kören Felicitas underhåller med ljuv musik och du kan med fördel kika inom Slottsbutiken, caféet och Slottsrestaurangen som har öppet.

Säsongsöppningen är ju dock bara förrätten. Huvudrätten då? Ja den är både färggrann och skulpterad. Du har återkommande höjdpunkter, så som Rhododendrondagar och Trädgårdsfest med flera, att se fram emot. Men eftersom Sofiero även har en vacker skulpturpark har de i år valt att lyfta detta lite extra med en utställning om den svenske skulptören Carl Milles. Han är vår mest kände internationelle skulptör med verk runtom i hela världen. I sommar intar hans verk och skisser Orangeriet och slottet.

Efterrätten får väl sägas vara blomprydd och bestå av parken självt. Oavsett när du besöker Sofiero har du en upplevelse och nytt favoritställe att vänta. Dra dig undan i en skuggig plats, eller lapa sol mitt framför slottet.

Mmm, man riktigt känner dofterna av parken redan nu. Men det räcker naturligtvis inte. Ut och njut i parken så mycket du kan. Fyll lungorna med luft medan du står på fotbollsplanen framför orangeriet, där de kungliga barnen brukade leka. Blicka ut mot Kronborg så som Kronprinsessan Margareta säkert gjorde många gånger när hon planerade och anlade sin park. Historiens vingslag är alltid närvarande på Sofiero.

Om du vill ha ett eget äventyr i parken och ändå få veta mycket om allt som finns att se där inne kan vi rekommendera Guide Helsingborg. En app du laddar ner och som guidar dig igenom parken och dess historia i det tempo du bestämmer. Du kan ladda ner den här för Iphone och här för Android 

För att få koll på hela kulturlivet i Helsingborg, och kunna visa ditt kort för att få fri entré och rabatter har du såklart Kulturkortsappen, som du laddar för Iphone här och Android här

Vad Säsongsöppning på Sofiero

När 13 april 10-18

Var Sofiero

Pris 120 kronor. Fri entré med Kulturkortet och barn till och med 18 år

Lämna en kommentar