Se Lee Miller i Helsingborg

PS
Paul Svensson

Det fanns inte mycket som Lee Miller inte bemästrade. Från modell till krigskorrespondent och gourmetkock. Mest känd är hon dock för sin skicklighet bakom kameran och i utställningen Surrealist Lee Miller, som visas från 13 oktober till 20 januari 2019 på Dunkers kulturhus, kan du se några av hennes ikoniska fotografier pryda väggarna.

Med Kulturkortet kan du lära känna en av tidernas mest mångfacetterade kvinnor utan att betala en krona. En kvinna som inte lät sig tyglas av sin tids normer och som verkligen tog plats i livet. Lee Miller gjorde allt. Hon var kvinnan som arbetade som surrealistfotograf i Paris i slutet av 1920-talet. Hon var kvinnan som blev vän med Pablo Picasso, René Magritte, Juan Miro, George Braque och många andra stora konstnärer. Och hon var kvinnan som vägrade vända ryggen till under krigets fasor på 1940-talet och som på plats i Europa fotograferade skräcken i de tyska koncentrationslägren.

Utställningen fokuserar givetvis på Lee Millers karriär som fotograf. Eller rättare sagt, på hennes skicklighet med kameran men även på hennes intressanta liv bortom linsen. Totalt handlar det om 100 olika fotografier och en rad personliga föremål som tillhört Lee Miller. I utställningen kommer du bland annat att kunna kika på några av de kameror som hon använde för att föreviga ögonblick från livet samt en rad handskrivna brev från Lee Miller själv.

Fotografierna är förstås extra intressanta eftersom de inte upptäcktes förrän efter att Lee Miller gick bort. Hon bodde på landsbygden i Sussex fram till sin död 1977. Under samma år fann hennes son, Antony Penrose, en visuell skatt när han gjorde en inventering av hennes saker i dödsboet. På vinden i huset i Sussex hittade han ett enormt arkiv med fler än 60 000 bilder och negativ som hans mamma hade tagit under åren. Det är från detta enorma bildarkiv som de 100 fotografierna i utställningen kommer från.

Lee Miller blev tyvärr bara sjuttio år (1907-1977) men hann ändå med att göra mer än vad två personer gör tillsammans under en hel livstid. Intresset för fotografering kom redan i tidig ålder när hennes far, en hängiven amatörfotograf från New York, introducerade henne för det fotografiska hantverket. Ett intresse som kom att prägla hela hennes liv och även lägga grunden till utställningen Surrealist Lee Miller som alltså kommer att visas i Helsingborg på Dunkers kulturhus i höst och vinter.

Missa inte vernissagekväll fredagen 12 oktober från klockan 18:00 till 20:00. Då har du möjlighet att se hela utställningen gratis. Alla är välkomna.

Vad: Surrealist Lee Miller
När: 13 oktober 2018 till 20 januari 2019
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Ordinarie entré 70 kr, fri entré med Kulturkortet

Bilden: David Scherman, dressed for war, London, England, 1943, by Lee Miller ©Lee Miller Archives England 2018. All rights reserved. www.leemiller.co.uk

Lämna en kommentar