Seglats runt Råå och stans idrottshistoria

HW
Henrik Wilhelmsson

Råå museum för fiske och sjöfart finns på randen till havet. Det blå vattnet i Öresund är en naturlig koppling till museet som visar fiskets betydelse för hamnen och det lilla samhället. Museet visar också hur samhället har skövlats och bränts av invaderande krafter genom århundradena.

Så här säger Marianne Wittgren, f.d. ordförande i Råå museiförening, om Råå Museum:

“Många tror att Råå Museum är ett väldigt litet museum som bara visar fiske, fiskebåtar och några andra båtar, säger Marianne.  Jag tror också att väldigt få är medvetna om att vi har en utställningsyta om 750 kvadratmeter och att vi satsar mer på upplevelser än på prylar.”

Så här kan det se ut när Råå museum visar upp historiskt fiske. Fram till cirka 1960-talet gick det att fiska gulfenad tonfisk med god framgång i sundet. Men överfiske fick tillslut den vackra fisken att försvinna från sundet. Se klippet nedan:

Museet visar upp olika typer av tematiserade utställningar som skiftar över åren. Årets temautställning “Flykten över sundet” är tyvärr stängd. Andra temautställningar genom åren har bland annat varit “Båtmodeller”, “Sill – ett gemensamt kulturarv”, “Att inreda ett kryssningsfartyg” och “Rederimössmärken”.

Läs en längre intervju med Marianne Wittgren, f.d. ordförande för museiföreningen, och Ulf Swanstein, nuvarande vice ordförande, här (OBS! Från 2014).

Du har 30% rabatt på entrén till museet med ditt Kulturkort. Mer information på raamuseum.se

Historiskt aktuell idrott

Botanisera i Helsingborgs idrottshistoria och kultur. Stadens historia är fylld av mästare i en mångfald av idrotter och mängder med föreningar har besått medan andra kommit och gått. Den förening som kanske allra flest känner till är såklart HIF som senast 2011 blev svenska mästare i fotboll. Bland de mer framstående men anonyma idrottsprofilerna är Torbjörn Blomdahl som vunnit SM-, EM- och VM-pokaler i biljard vid flertalet tillfällen. Känner du till honom? Efter ett besök på Helsingborgs idrottsmuseum gör du det garanterat.

Andra idrottsprofiler som är representerade är Henrik Larsson, Caroline Seger och Kalle “Rio-Kalle” Svensson. Passa på att vandra genom svunna tider och nyligen beskådade bedrifter under högtidshelgen.

Du går in gratis med ditt Kulturkort. Mer information på hbgidrottsmuseum.se