Semestertips en timme från Hbg

HW
Henrik Wilhelmsson

Tyvärr gäller inte Kulturkortet här. Men denna vecka sjuder Köpenhamn till frenetiska jazzriffs, klingande vokalister och hummande kontrabaser. Det är nu du ska semestra i Köpenhamn! Likt jazzens improvisation av ”call and response”, behöver du bara dyka upp och ta jazzfestivalen som den kommer.

Börja här

Hoppa av på Hovedbanegarden. Du kan alltid börja med en härlig brunch på Andersens bageri tvärs över gatan innan du tar dig till Strögets gömda bakgator. Bland plastglas med gyllene Tuborg myllrar publik kring de tillfälligt uppsatta scenerna där band från hela världen jammar loss. Publiken är lika chosefri som en dag på en campingplats. Ta gärna med dig en stickning, bjud in till ett parti Uno medan piprök och en air av solbränd hud lägrar sig runtomkring. Det är helt ok att ta med egen brassestol, det kan vara svårt att få sittplats. På Amagertorv köper du korv med bröd medan band med äldre lirare, gärna klädda i likadana kläder, river av det ena brassolot efter det andra.

Scener i Nyhavn

Jazzfestivalen sträcker sig ända bort till Frederiksberg och ner till Nyhavn. Här hoppar gärna överförfriskade snubbar nakna i det gröna hamnvattnet inför ivrigt fotograferande turister som tar båtvägen till Lilla sjöjungfrun. Innan brandkår och polis är på plats för att ta hand om killen som fick axeln ur led och nu flyter i vattnet medan han nyktrar till av smärta, hinner du höra en version av ”It Never Entered My Mind” som du aldrig hört den förut.

Soul, blues, swing, boogiewoogie, bossa, tango, världsmusik. Var inte orolig för för många versioner av ”When the Saints Go Marching In”. Med fusioner och gemensamma rötter i geografi och historia, förenar jazz många genrer och du får dem alla på samma plats ända till söndag. Det må lukta lite kiss på en och annan bakgata men plötsligt så hör du en version av ”Jag vet en dejlig rosa” med bossastuk och odören är förlåten.

På hästrygg genom Pampas, nej, ambassadkvarteren

Vad du än gör, kom ihåg att göra avstickare på de icke-upptrampade huvudstigarna. Plötsligt upptäcker du en argentinsk tangobar mitt bland de flotta ambassadkvarteren. Bland de återhållna trädallérna trängs folk långt ut på gatan för jazziga toner från Pampas.

Många konserter är gratis men den som har en större buffert kan köpa biljetter till de stora spelningarna med stora jazzkändisar. Får du nog av musiken kan jag rekommendera ett besök i Magasins matavdelning. Där kan du köpa med dig en färdigpackad picknickkorg med danska smörrebröd och ge dig ut i Kongens have som ligger en lagom promenad därifrån. 

Här är länk och program till riktigt sköna dagar under den danska solen. God tur till Kbh!