Sensommarens snöstjärnor

HW
Henrik Wilhelmsson

Lucka 20 från Sofiero berättar en historisk anekdot om ett tappat örhänge. Men bjuder också på blomsterfägring som påminner om en varmare årstid som känns avlägsen så här i mörkaste december.

Sofiero har besökts av åtskilliga av världens berömdheter. Oavsett besökarens rang och status så ingick alltid en obligatorisk rundvandring i parken med Gustav VI Adolf som guide. Vid ett tillfälle i början av 1960-talet kom förre detta amerikanske presidenten Dwight D Eisenhower på besök.

Under rundvandringen råkade hans fru tappa ett av sina diamantörhängen – en släktklenod till råga på allt. Det blev naturligtvis stor uppståndelse och hela sällskapet engagerades i letandet. Kungar, drottningar, expresidenter och hovfolk kröp på alla fyra bland blommor och blad. Till sist hittade drottning Louise det tappade örhänget – till allas lättnad.

Vid statsbesök på sensommaren kan man förmoda att rundturen passerade Dahliarabatterna på Sofiero. Bilden visar en dahlia med det julpassande namnet Ice Chrystal. Foto: Caroline Flindt.

Mer ljus och färgring blir det när Jul på Fredriksdal öppnar på fredag 6 december klockan 13:00.

Här hittar du julkalenderns första 19 luckor.