Sista chansen nu

Fideli Österström

Har du råkat missa utställningarna #ingenlitenlort och På flykt på Dunkers kulturhus? Lugn, du har fortfarande chansen att besöka utställningarna men gör det snart för inom kort byts de ut mot nya inspirerande upplevelser i utställningssalarna. Med kulturkortet är entréavgiften gratis.

#ingenlitenlort – en utställning om opinionsbildaren Astrid Lindgren
Utställningen #ingenlitenlort porträtterar en av våra mest kända och omtyckta författare i ett nytt ljus. Fokus ligger på Astrid Lindgrens opinionsbildarskap snarare än hennes författarskap. Astrid kämpade bl.a mot kärnkraft, för djurs rättigheter och tog ställning mot våld. Hon hjälpte även flyktingbarn och läxade upp nynazister för att bara nämna en liten del av hennes engagemang i diverse frågor. Utställningen lyfter inte enbart Astrid Lindgren som opinionsbildare utan belyser även vikten av att göra sin röst hörd. #ingenlitenlort uppmuntrar till både eftertanke och reflektion. Den innehåller även en gedigen lärarhandledning med uppgifter att göra i och utanför utställningen.
#ingenlitenlort visas fram till 28 april i utställningshall 1B. Läs mer om utställningen här.

På flykt – röster från nyanlända
På flykt är en samtidsdokumentation av hur det var att komma till Sverige som nyanländ. Etnologen Marsanna Petersen och fotografen Anna Bank från Helsingborgs museer följde under två års tid några av de nyanlända som kom till Helsingborg 2015. I utställningen visas material ur dokumentationsprojektet där de nyanlända familjerna står i fokus. Projektet belönades våren 2018 med ett andrapris av DOSS, Dokumentation av samtida Sverige, ett nätverk för alla som arbetar med samtidsdokumentation vid svenska museer och andra kulturinstitutioner.
På flykt pågår till 5 maj och visas i 81m2 på entréplan. Läs mer om utställningen här.

Lämna en kommentar