Skånsk filmfestival med många Helsingborgare

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Helsingborg är minst sagt högst inblandat i årets filmfestival i Skåne, Pixel. Hata Göteborg-regissören Robert Lillhonga står för årets vinjettfilm i samarbete med helsingborgsprojektet Popupfilmskolan genom Doc Lounge Helsingborg och sex av bidragen som skickats in har producerats av helsingborgare. Pixel äger rum 22 april på Ystads studios, då återstår att se vilka av bidragen som visas.

Pixel drog igång 1996 och brukar varje år locka filmintresserade från hela Skåne till Ystad. Runt 170 bidrag brukar festivalen kunna räkna till innan själva urvalsprocessen sätter igång. Runt hälften av bidragen brukar kunna passera nålsögat och visas på festivalen för den intresserade besökarskaran.För att kunna anmäla film till Pixel krävs att man är boende och verksam i Skåne, har genomfört sin inspelning i Skåne, eller har en stark anknytning till regionen.

– Pixel Skånes Filmfestival är en festival för alla Skånes oetablerade och etablerade filmskapare. Festivalen ger en fantastisk chans för filmare att mötas, nätverka och skapa nya samarbeten både med varandra och med den etablerade filmbranschen som finns på plats. För många är det även ett första möte med en större publik, ett sätt att testa och visa upp sin film för fler än de närmaste, säger Jeanette Schjerva, festivalchef på Pixel Skånes Filmfestival. 

Ny vinjett varje år Varje år får en ny filmskapare i uppdrag att producera vinjettfilmen för Pixel. I år ligger det på helsingborgaren Robert Lillhongas axlar att sätta samman denna 90 sekunder korta teaser för filmfestivalen. Han flyttade i januari till Norge och sin norska kärlek men fortsätter att göra film både i Norge och Skåne. Vinjettfilmen ska spelas in under en dag. Robert och bolaget Storymix i samarbete med Pop-pp-skolans film-elever håller på för fullt.

– Det känns väldigt hedrande att bli tillfrågad, säger Robert och kommer in på idén. Vi tänkte först att Nils Holgersson skulle hoppa från stora backen i Holmenkollen, Oslo, med en gås – men det gick inte att genomföra med tanke på gåsen. Så nu spelar vi in en helt annan idé i Helsingborgsregionen, som förhoppningsvis ska symbolisera på ett roligt sätt hur slitigt det kan vara att göra en film. Detta genom att spela in på en lerig åker, avslöjar Robert.

Många bidragfrån HelsingborgSex bidrag har till dags datum inkommit till Pixel. Alla med olika inriktningar och konstnärliga uttryck:

Mitt hjärta jublar – Casper JarmoDen stora – Pablo Dickie YdhagOut of time – Kimmo SalmelaTogether is success – Anna FabriciusDen psuedoprostituerade dödsbohallicken – Kenneth Falkenberg PedersenIlluminate – Gustav HögmoCasper Jarmo, filmskapare och lite av en konstnärlig mångsysslare, bidrar med ”Mitt hjärta jublar”. Den kan beskrivas som en härligt sjukt skruvad historia som fångar hemlöshet, missbruk, ångest, kärlek, ja livets små svarta ingredienser. En story där tankarna bakom härstammar ifrån att han skulle donera sin ena njure till sin syster vars njurar slutat fungera.

– Idén kom till mig strax innan jag skulle donera njuren till syrran. Jag hade skjutit på tankarna över hur det skulle gå och tänkte istället ihop en story som skulle vara långt värre än det som kan gå fel under operationen. Under veckan på sjukhus utvecklade jag idén för det inte fanns mycket mer att göra. Väl ute i friheten översatte jag och en kompis (Robin Jansson, red.anm) idén till ett manus.

Kort om storyn: En man drivs till vansinne av ånger, förtvivlan och sorg. Vi följer honom under hans sista 24 timmar i livet där han försöker acceptera sina val och misstag samtidigt som han försöker förhandla och skylla allt på något högre i universum.

– Det sexigaste är att vi med relativt enkla medel och hårt jobb med en budget på bara 6 500 kronor lyckats få ihop något vi anser vara gott nog att åtminstone skicka iväg till Cannes filmfestival, menar Casper. Bara vetskapen av att man har något som är bättre än det sämsta som visats på Cannes gör de senaste 4 månadernas slit till ett vackert minne.

Målet är alltså att skicka in – och få filmen visad – på en rad filmfestivaler, däribland Cannes, Palm Springs international shortfest och Robert Redfords Raindance.Men först ut är det Pixel som gäller. Om filmen kommer med bestäms först 17 mars. Vi får anledning att återkomma….

Relaterat material Vinjettfilmer tidigare år: 2013: https://vimeo.com/63369561 2014: https://vimeo.com/93151828  2015: https://vimeo.com/125698379

Läs mer på Pixels webbplats

Prenumerera på vårt nyhetsbrev