Sköna trädgårdsveckor på Sofiero

PS
Paul Svensson

Sensommaren bjuder på sköna trädgårdsveckor på Sofiero i Helsingborg. Från 16 augusti till och med 12 september bjuder man in besökare att ta del av all den härliga grönskan och den blomstrande skaparlusten i slottsträdgården. Varje ny vecka presenteras tillsammans med kända trädgårdsprofiler som delar med sig av sina bästa gröna tips och det ordnas även med aktiviteter för barn.

Trädgårdsveckor på Sofiero pågår under fyra veckor och varje vecka har sitt eget speciella tema. Gemensamt för dem alla är att de är fyllda av grön och blomstrande skaparlust.
Mellan 16–22 augusti är det blomsterfägring i parken med inspirationsträdgårdar vid kungliga fotbollsplanen. Veckan bjuder på flera välkända trädgårdsprofiler och bland annat får besökarna träffa tv-profilen John Taylor, floristen Per Benjamin, Annika Christensen från utställningen Odla hälsa, journalisten och författaren Lisa Ising och Malin Jensen från Human Insikt. Det blir också intervjuer, guidade turer i slottsträdgården, blomsterinspiration samt föreläsningar och sinnespromenader.

Med händerna i trädgården tar sedan över Sofiero mellan 23–29 augusti. Veckan handlar mycket om dahlior och 23-29 augusti är Dahliasällskapet på plats och säljer buketter och vykort. De anordnar även med guidningar bland dahliorna i slottsträdgården. Den här veckan får du också möjligheten att följa med Annika Christensen på en personlig guidning i utställningen Odla hälsa samt få värdefulla trädgårdstips av Eva Rosén, som till vardags arbetar som slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms slott. Mellan 27–29 augusti arrangerar illustratören Lydia Jeppsson flera kreativa målarstunder med slottsträdgårdens yngre besökare. Lydias egna grönsaksakvareller finns i övrigt till allmän beskådning i vinhuset och på kryddterassen. Veckan avrundas med att Niklas Vestin och Annika Christensen lär ut mer om jord och biokol.

Det tredje temat heter Skördetid i trädgården och pågår från 30 augusti till 5 september. Den här veckan kan du lära dig mer om parkens äpplen samt få svar på äpplerelaterade frågor från trädgårdsmästarna. Hela veckan kan du också köpa must av Kullabygdens fruktträdgård. För dig som har funderingar kring din egen trädgård svarar trädgårdsdesignern Camilla Gerhadsdotter på dina frågor 4–5 september. Under dessa två dagar är även Nordvästra Skånes Biodlarförening på plats och berättar mer om hur man sköter bin. Biodlarföreningen bjuder även på söt honung och det finns också möjlighet att köpa med sig honung hem.

Sofiero avrundar sina trädgårdsveckor med en försmak av hösten i Höst i trädgård. I vinhuset visar man fotoutställning från och med 10 september (utställningen pågår till och med 26 september). Den här veckan kan du också bevittna när trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén skapar en helt ny installation vid Primulasänkan. Höst i trädgård innehåller också en liekurs med Jenny Nilsson, Kullabygdens fruktträdgård är på plats och säljer must och författaren Anette Nilsson gästar med sin bok, Den blomstrande köksträdgården. Och på söndag 12 september kommer dessutom trädgårdsmästaren Malou Augustin på besök för att sälja ett begränsat antal wasabiplantor och jättevitlök som hon själv odlat.

Utöver de speciella temaveckorna kan du under hela perioden njuta av de sex olika inspirationsträdgårdana vid kungliga fotbollsplanen samt promenera i parken precis som vanligt. Trädgårdsveckor på Sofiero ingår i ordinarie entréavgift och du som har Kulturkortet eller Kultursommarkortet (giltigt till och med 31 augusti) går in gratis. På sofiero.se kan du läsa mer om årets tillställning och här hittar du också det kompletta programmet med datum, klockslag och samtliga inbjuda trädgårdsprofiler som gästar årets trädgårdsveckor.

Vad: Sköna trädgårdsveckor
När: 16 augusti–12 september
Var: Sofiero slott & slottsträdgård
Pris: Ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet (fram till 31 augusti) samt för barn och unga under 18 år.

Foto: Sophie Håkansson

Lämna en kommentar