Skördemarknad med musik, sång och mat

PS
Paul Svensson

Skördefesten Mikaeli marknad är en av årets stora höjdpunkter på Fredriksdal museer och trädgårdar. I år arrangeras marknaden söndag 25 september klockan 10.00–17.00. Här träffar du ett 70-tal mat- och hantverksförsäljare och det blir även musik, sång, dans, cirkusvarieté, riduppvisning och andra roliga upptåg. Med Kulturkortet har du fri entré.

På sedvanligt manér avrundar Fredriksdal museer och trädgårdar årets säsong med skördefesten Mikaeli marknad. Det är en av årets höjdpunkter på friluftsmuseet där man säljer krispiga grönsaker skördade från köksträdgården och frukten plockade från träden. I år säljer man dessutom vilda växter från sommarens stora utställning Varannan vild.

Gedigna hantverk och läckerheter från hela världen
På plats kommer det att finnas ett 70-tal utställare. Här möter du, inspireras av och kan handla från odlare, lokala ölbryggare, hantverkare och matkreatörer. Fresta smaklökarna med smaker från Skåne till de italienska gatorna, från spettkaka till kimchi gjord på tång, från det gröna utomhusköket till lammburgare. Här hittar du också hantverkare som säljer gedigna och handgjorda smycken och kläder med mera.
För marknadens yngsta deltagare lockar man med flera olika aktiviteter som veteranbrandbilsåkning, lek i halmen och återbruksslöjd för små och stora tillsammans.

En marknad med dans, musik och sång
Självklart blir det också mängder av sång, musik och dans på marknadsområdet. Trion Kviga sjunger arbetssånger i en musikföreställning som ger en glimt av en annan tid, ett annat sätt att leva. Föreställningen framförs med historisk humor och nutidsrelaterat allvar. Trion hör du utanför logen klockan 11.00, 12.30 och 15.30 samt på dansbanan vid Ågård klockan 14.00. Missa inte heller Folkdansens Vänner som bjuder upp till dans vid dansbanan.

Under marknaden tar även ett nytt Byggnadsvårdscentrum plats på Fredriksdal. Här får du möjlighet att träffa museets experter med inbjudna byggnadshantverkare. Passa på att prova lerklining, testa att blanda och måla med äggoljetempera och limfärg eller prata med en timmerman och få tips om fönsterrenovering.

Sista chansen att uppleva sommarens tre utställningar
Det är sista chansen på Mikaeli marknad att se och uppleva årets tre utställningar från sommaren: Varannan vild!, The Perfect House och Destination utekök. Var med när Fredriksdals landskapsbotanist och trädgårdsmästare gräver upp idéträdgården och säljer ut alla de vilda växterna från utställningen och laga mat utifrån tips från Fredriksdals gästkockar.
I uteköket blir det smakportioner, tips och rådgivning om vad du gör med dina nyinköpta eller egenodlade grönsaker.
I utställningarna Äppeltider och Svamp i maten, ja tack! guidar och sortbestämmer experter och pomologer, vilket ger besökaren en ypperlig chans att få med en stor portion kunskap hem.
Besökaren kan också ta med äpplen och päron. Max fem sorter per sällskap, 3-5 frukter per sort. Biologer och svampexperter finns då på plats för sortbestämning och rådgivning.

Vad: skördefest för hela familjen
När: 25 september 10.00–17.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år