Skördetid med kunskapskliv

DN
Dennis Nilsson

Nu går Fredriksdal museer och trädgårdar in i härligt färgrik och välsmakande skördetid och de publika programmen hänger med. Utställningen Äppeltider är en av upplevelserna. Det är en utställning som visar Skånes rika variation och tradition. Likt svampen själv är årets svamputställning på Fredriksdal en pop-up. Under tre dagar och vissa tider kan man lära sig om olika svampsorter och få sina egna sorter kategoriserade av experter. I sedvanlig ordning avslutas skördetiden med årets höjdpunkt, Mikaeli marknad.

Äppeltider
Utställningen Äppeltider, som visas 10–25 september, lyfter den stora variation och tradition av äpple och päron som finns i våra skånska trädgårdar. I år fokuserar Fredriksdal särskilt på äpplesorter som passar bra i köket. Vid tre tillfällen, helgen 17–18 september och under Mikaeli marknad 25 september, finns pomologer på plats för att undersöka besökarnas okända äpple- och päronsorter.

Mat på riktigt
Mat på riktigt är ett väldoftande tillfälle helt utan krav på förkunskap. De enda krav som ställs är att man är nyfiken på mathantverk, odling, historia och hållbar mat. Möt passionerade trädgårdsmästare, djupgående historiker och inspirerande mathantverkare. Här lär man sig om mathantverk, smakar på Fredriksdal i uteköket, skapar egna smaksensationer och ta såväl recept som en stor portion kunskap med sig hem. 11 september klockan 10.00–18.00.

Svamp i maten, ja tack!
Att plocka, laga och äta svamp är populärare än någonsin. För många är det en kär och återkommande hösttradition. Oavsett om man är nyfiken novis eller en van svampplockare är man varmt välkommen till årets svamputställning på Fredriksdal. I pop-up-utställningen Svamp i maten, ja tack presenteras de vanligaste (och godaste) matsvamparna tillsammans med deras förväxlingsarter och handfasta tips på hur man plockar, känner igen och bäst tar tillvara och förvarar matsvamp. Biolog och svampexpert Karin Hjelmér från svampföreningen Puggehatten är på plats för sortbestämning, visning av utställningen och frågor 17–18 september samt under Mikaeli marknad 25 september. Pop-up-utställningen tar plats framför herrgården.

Mikaeli
Skördemarknad och en av årets höjdpunkter på Fredriksdal museer och trädgårdar. Cirkusvarieté, nyskördade köksväxter, folkmusik, dans, hantverk, slöjd och skånsk matkultur. Söndag 25 september klockan 10.00–17.00. Håll utkik på fredriksdal.se för detaljerad information kring marknaden.

Ovan nämnda program ingår i ordinarie entré. Och eftersom du som har ett Kulturkort inte betalar entré så blir det inte en börda att skörda. Trevlig skördetid önskas.

Lämna en kommentar