Skördeveckor hela september på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

I september handlar det mesta om mat innanför Fredriksdals höstklädda häckar. Krispiga rotfrukter, potatis och svamp, nyttig palmkål och saftiga äpplen. September betyder att det är dags att njuta av det naturligt goda och detta görs med flera arrangemang och utställningar på området. I slutet av månaden firar man dessutom efter gamla anor med Mikaeli marknad.

En hel månad dedikerad den riktiga maten, den magiska jorden och mathantverket. Jo, vi tackar och ställer in smaklökarna i riktning mot Fredriksdal museer och trädgårdar. Skördeveckor tar sin början söndag 5 september med evenemanget Mat på riktigt. Det är en heldag dedikerad åt det naturligt goda och den intressanta mathistorien. Under dagen bjuds det både på matnyttiga föreläsningar och workshops och besökare har även möjlighet att få sig ett smakprov på höstens nyskördade potatis.

Helgen efter är det dags igen och 10 september öppnar årets stora svamputställning i prästgårdens samlingssal. Här visas ett hundratal olika arter som plockats in från skånska svampmarker. Garanterat lärorikt både för den mest inbitne svampfantasten som för svampskogens nybörjare. Utställningen visas till och med 19 september och har öppet dagligen klockan 10.00–16.00.
Samma dag öppnar också Äppeltider i herrgården såväl som ute i fruktträdgården. Det är en kärnfull utställning om äpplen där du kan njuta av söta dofter, färg och form. Äppeltider visas till och med 26 september och vid två tillfällen, 19 och 26 september, kan du till och med komma förbi med dina egna äpplen för att få dem sortbestämda av pomologer på plats. Nytt för i år är att man satt en gräns på max fem sorters äpplen per sällskap för att undvika köbildning.

Guldkornen på temat det underbart växande fortsätter och lördag 11 september blir det försäljning av skördebuketter bestående av Fredriksdals egna snittblommor. Försäljningen sker under lindarna vid herrgården och det är först till kvarn som gäller.
Dagen efter, det vill säga söndag 12 september, skiftar man fokus från vackra blommor till äppelförsäljning. Platsen är den samma och precis som med blommorna finns det en begränsad upplaga att köpa med sig hem.
För dig som gillar äpplen ska du inte heller missa chansen att se hur det går till när Fredriksdal museer och trädgårdar tillverkar sin egen must. Äppelmustning sker lördag 18 september och ingår i ordinarie entré.

Årets skördeveckor avrundas med en härlig höstmarknad i form av Mikaeli marknad söndag 26 september. Temat är höstmarknad från förr med utställare, försäljare, hantverk, man har försäljning av årets skörd och bjuder även på skånsk matkultur. Fredriksdal kommer självklart att ta hänsyn till de rådande restriktionerna gällande pandemin och sätter besökarnas säkerhet i första rummet under Mikaeli marknad.

Vi vill även passa på att rekommendera utställningen Potatis – räddare i nöden, orsak till vår exil och vår mest älskade knöl. Det här är en fotoutställning om potatis med fotografier tagna av Fredriksdals egen trädgårdsmästare, Philippe Hässlekvist. Utställningen visas till och med 26 september i herrgårdens norra flygel.

Vad: Det naturligt goda
När: September
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 80 kronor, alltid fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år. Förhöjd entréavgift under Mikaeli marknad, 100 kronor.

Lämna en kommentar