Lär dig att skriva bättre i sommar

PS
Paul Svensson

Om du drömmer om att bli författare eller bara vill vässa till din kreativa penna ska du inte missa skrivkursen Skriv ditt Helsingborg i sommar. Kursen, som anordnas av Helsingborgs bibliotek från 30 juli till 3 augusti, är gratis och temat är förstås staden Helsingborg. Vi ställde ett par frågor till kursledaren, Anne Olsson.

En spännande thriller som utspelar sig där det salta havet möter land? Ett historiskt drama om ett kärleksfullt par fångat i en kärnfull borg? Eller kanske något helt annat? Oavsett vad du skriver om finns det alltid mer att låta sig inspireras av. Och i Helsingborg finns det många intressanta platser att hämta inspiration från. Under Skriv ditt Helsingborg står bland annat studiebesök och inspirationsrundor på schemat. Kursen utgår från Helsingborgs Stadsbibliotek och fortsätter sedan över hela stan, både till kända och mindre kända ställen. Tanken är att deltagarna ska lära sig mer om olika skrivtekniker, som de sedan kan använda för att färdigställa sina egna berättelser. Kursledare Anne Olsson förklarar.

– Det blir hantverk kring dialog, miljö och berättarstruktur. Diskussioner om språk och innehåll. Berättarperspektiv. Och roliga snack med likasinnade om form och innehåll. Kanske har man en idé som man gått och funderat på och då får man nytt bränsle. Kanske vill man bara skriva helt förutsättningslöst, testa nya sätt eller bara ha roligt. Det blir lite av varje, lite dikt och lite prosa.

Anne Olsson säger också att det viktigaste är inte hur mycket man har skrivit tidigare, utan att man gillar att skriva. Det finns inga kriterier att man måste ha skrivit en bok, eller ens en novell för att hänga med. Passionen för bokstäver och det skrivna ordet är det viktigaste. Alla är välkomna till Skriv ditt Helsingborg.

Anne Olsson har arbetat med olika skrivkurser i mer än 34 år. I höst börjar hon dessutom att arbeta på Kvarnby folkhögskolas nystartade skrivarskola. Det här är dock första gången hon leder Skriv ditt Helsingborg.

– Det här ska bli spännande. Jag får själv min inspiration från att umgås med skrivande människor och deras texter. Just nu håller jag på med en bok om en kvinna som dog som miljonär efter ett långt liv av försakelser. Hon var hembiträde i Helsingborg.

Skriv ditt Helsingborg är en unik möjlighet för dig som älskar att skriva. En kurs för alla, oavsett ålder. Under fem dagar, från klockan 9:00 till 16:00, får du chansen att låta staden Helsingborg ge dig nya infallsvinklar till dina egna texter. Passa på att förbättra din skrivteknik, hitta ny inspiration och träffa andra som också älskar att skriva. Just skrivandet är hemligheten till att bli författare, enligt Anne Olsson.

– Skriv! Skriv hela tiden. Tänk text. Träna text. Och skriv varje dag.

Om du är intresserad av att vara med på Skriv ditt Helsingborg anmäler du dig på biblioteken. Du kan också mejla en intresseanmälan till stadsbiblioteket@helsingborg.se eller anmäla dig via telefon: 042-10 69 00. Arrangemanget är gratis, men det finns begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Vad: Skrivkurs för framtida författare och skribenter
När: 30 juli-3 augusti, klockan 9:00-16:00
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek och stan
Pris: Gratis – begränsat antal platser

Lämna en kommentar