Smideskurs på Fredriksdal

Fideli Österström

Mystisk och mytisk, dånande och smutsigt, hårt arbete och inte minst magiska svärd. Det är många tankar som far genom ens huvud när man tänker på smide och smedjor. Måndag 22 och 29 juni har du chansen att prova på att smida i Fredriksdals smedja. Har du alltid drömt om hur det skulle vara att smida i en riktig smedja? Då har du chansen nu, och som vuxen får du dessutom 10 procent rabatt på kurspriset.

I smedjan på Fredriksdal museer och trädgårdar smids inte några svärd men däremot vardagliga viktiga föremål i järn och stål. Smedjan byggdes i slutet av 1880-talet. Ursprungligen stod den vid Ramlösavägen i sydöstra Helsingborg och drevs av smeden Anders Jönsson och hans ättlingar. Anders Jönssons barnbarnsbarn Manfred Andersson blev den siste smeden. Han slutade 1967 och då flyttades smedjan till Fredriksdal.

Numera är oftast Harlyckesmedjan tyst men ibland hörs det återigen hammarslag. Skolklasser gästar smedjan för att få prova på smideskonsten, smidesvolontärer smider och det tillverkas föremål under Mikaeli och julmarknaden. Och i år, för första gången erbjuder man nu också besökare att få prova på att smida tillsammans med en av museets pedagoger. På agendan står att smida en väggkrok, ett utmärkt träningsföremål inför det svåra smidet av eldstålet. Tunna ändar som skall formas men som lätt brinner i ässjans värme. Eldstålet skall värmas upp för att sedan doppas i vatten så att det härdas och kan ge ifrån sig gnistorna som ska bli eld. Ett eldstål som räcker för att tända tusen eldar och fler därtill.

Instruktör: Ricky Wrentner, Kulturpedagog på Fredriksdal
När: måndag 22 och 29 juni. Välj klockan 10.00-12.00 eller 13.00-15.00.
Tid per pass: 120 minuter
Antal platser: 2 per pass
Samling: vid smedjan
Kostnad: 450 kr för vuxna med Kulturkort, annars 500 kronor för vuxna och 200 kronor för barn.
Biljett köps via Helsingborgs kulturbutik eller i Fredriksdals entré.

Lämna en kommentar