Snart öppnar Fredriksdals museer och trädgårdar

LL
Louise Lund
Häxan Kvasthilda på Fredriksdal

Äntligen närmar det sig säsongsöppning på Fredriksdals museer och trädgårdar som i år firar 100 år. På skärtorsdagen den 6 april rivstartar säsongen med flera roliga arrangemang och traditionellt påskfirande.

Som vanligt händer det mycket när Fredriksdals museer och trädgårdar öppnar igen för säsongen. Men i år är det inte vilken säsong som helst. Det är nämligen 100 år sedan friluftsmuseet slog upp dörrarna för första gången. Det ska givetvis firas under hela säsongen.

Påskjakt och häxdans
Den 6 april klockan 11.30 är det samling på stora gräsmattan vid apoteket. Då ska häxan Kvasthilda väckas ur sin långa sömn. Tillsammans med spelmännen bjuder Kvasthilda upp till häxdans och du kan även gå en spännande påskjakt.

Små och stora utställningar
Gisela Trapp, kvinnan som donerade Fredriksdals museer och trädgårdar till staden, skulle i år ha fyllt 150 år. Till minne av henne öppnar en ny utställning i Prästgården som visar Giselas möbler. I södra herrgårdsflygeln hittar du utställningen På landet mitt i stan och där är det premiärvisning av en ny miniatyrmodell över Fredriksdals museer och trädgårdar. Om du är sugen på att kika på lite större saker, ska du spana in Öppet magasin där några av Helsingborgs största föremål finns. Temat är rörelse och du kan bland annat se olika bilar, båtar och lastbilar.

Kafépremiär och fikavett
Lagom till säsongsöppning är det också premiär för det nya kaféet Gisela Trapps Krog & Kafé. Där hittar du allt från traditionell svensk husmanskost till vegetariska läckerheter. Alltid med fokus på hållbarhet och råvaror efter säsong. Självklart finns det även hembakade fikaklassiker att njuta av.

Och på tal om fika, passa på att besöka ”Sju sorters kakor – vett och etikett på kaffekalas” som pågår från säsongsöppningen till och med den 28 maj. Där får du lära dig att fika enligt konstens alla regler.

Från och med säsongsöppning gäller ordinarie entréavgifter. Med Kulturkortet är det fritt inträde och du får njuta av Helsingborgs gröna oas och levande historia helt gratis. Barn och unga till och med 18 år går också in gratis.

Vad: Säsongsöppning på Fredriksdal museer och trädgårdar
När: 6 april kl. 10.00-18.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Ordinarie entré 6 april-24 september: 100 kronor.