Sofiero hyllar kronprinsessan Margareta

PS
Paul Svensson

Kronprinsessan Margareta var en sann pionjär. I livet älskades hon av många och sörjdes av ännu fler när hon dog för 100 år sedan. Sofiero hyllar en av Sveriges mest folkkära kungligheter under 2020 med minnesutställningen I Margaretas fotspår, guidade turer i parken och lyfter kronprinsessans gröna arbete som än i dag lever vidare i de frodiga rabatterna på Sofiero.

Hur mycket känner du till om kronprinsessan Margareta och hennes korta men inspirerande historia? Margareta var inte bara intresserad av det som växer, hon var dessutom en förebild för många kvinnor. Hon var den moderna kvinnan redan för 100 år sedan. En kvinna som gick sin egen väg samtidigt som hon aldrig glömde bort sina medmänniskor eller sitt uppdrag. Kronprinsessan var fembarnsmor, sportintresserad, spenderade sin lediga tid med välgörenhetsarbete och var dessutom konstnärligt lagd. Och det var just den konstnärliga ådran i kombination med ett intresse för det gröna som la grunden för en levande och vacker trädgård i engelsk stil på Sofiero. En plats som hon och maken Gustaf Adolf fick i bröllopspresent 1905. Mycket av det som syns i parken i dag är ett resultat av kronprinsessans idéer.

– Kronprinsessan var djärv och inte rädd för att testa nya idéer. Hennes nyfikenhet och framåtanda följer oss i arbetet än i dag, säger Sara Bratt som arbetar som trädgårdsdesigner på Sofiero. Det är viktigt att behålla känslan av en privatträdgård och att förmedla den odlarglädje som Margaretas rabatter utstrålade.

Utställningen öppnar samma dag som det är säsongsöppning på Sofiero, det vill säga torsdag 9 april, och visas till och med 20 september i Rhododendronhuset. I parken fortsätter hyllningarna med guidade turer och skyltar som belyser kronprinsessans gröna avtryck. Man lyfter Margareta ytterligare 15 maj när prinsessan Christina och Carl Otto Werkelid kommer till parken för att berätta om deras nya bok, Hon kallades Daisy. Boken släpps i april och berättar mer om Margaretas varma engagemang för människor, om hennes konstnärliga talang och det stora trädgårdsintresset.

Från England till Sverige. Kronprinsessan Margaretas historia var tyvärr inte särskilt lång och hon dog alldeles för ung, men henens liv var desto mer inspirerande och viktigt. Passa på att lära dig mer om denna fantastiska kvinna på Sofiero i sommar. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till slottsträdgården och den sköna parken som än i dag bär med sig minnet av kronprinsessan Margareta.

Vad: I kronprinsessans Margaretas fotspår
När: 9 april till 20 september
Var: Sofiero
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år, ordinarie entré 120 kronor