Sofiero lyser upp i höstmörkret

PS
Paul Svensson

Nu när det blir allt mörkare utomhus passar Sofiero på att lysa upp i höstmörkret med publikfavoriten Höstljus. Det är ett två veckor långt arrangemang där hela slottsparken lyses upp av tusentals olika sorters ljus. Årets tema är geometriska former och inspirationen kommer från Sofieros egen utställning skala 1:1. Med Kulturkortet har du fri entré till höstens färgstarkaste äventyr.

Mellan 30 oktober och 13 november förvandlas Sofiero till en ljusfest och hållet öppet från klockan 16.30 till 21.00. Hela parken lyses upp av vackra ljusinstallationer. Temat för i år hämtar man från utställningen skala 1:1 – unik arkitektur i symbios med Sofieros natur. Under sina sista två veckor i parken kommer de sju arkitektritade verken att lysas upp på olika sätt.
Det planerar också flera olika aktiviteter för såväl barn som vuxna. För Höstljus yngsta besökare anordnas det bland annat disco varje kväll i prins Oscars sagoskog och vid den stora labyrinten finns det ficklampor att låna för de modiga som ger sig in i mörkret. För parkens vuxna besökare blir det tipsrunda med fina priser. Missa inte heller att du kan boka tid för en guidad tur i utställningen skala 1:1. Mer information om detta finns att läsa om på Sofieros webbplats. Turen ingår i ordinarie entré.

Under Höstljus håller man också öppet i Orangeriet, Café Glasverandan och i kiosken vid slottet. Njut av de fina färgerna och värm dig sedan med en kopp varm choklad eller något gott att äta. Under festligheterna erbjuder man allt från korv och bröd till brända mandlar och pizza. Vill du hellre ta med en egen matsäck går det också bra. Under Höstsljus finns det många mysiga platser att smaska på något gott.

Med Kulturkortet har du fri entré till Höstljus. Tänk dock på att du ändå måste boka biljett för att komma in. För att få till en jämn strid med besökare finns det två entrétider att välja på. Du väljer själv om du vill gå in i parken klockan 16.30 eller 18.30. Oavsett vilken tid du väljer får du förstås stanna kvar i parken till stängningsdags klockan 21.00.

Och om du undrar över elförbrukningen på året Höstljus är hela arrangemanget planerat efter Sofieros hållbarhetstänk. Man använder enbart energisnåla ljuskällor.

Vad: varde ljus i höstmörkret
När: 30 oktober–13 november
Var: Sofiero
Entré: ordinarie entré 140 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till oh med 17 år.

Foto: Mattias Berglund