Sök eller nominera till kulturnämndens stipendier 2021

PS
Paul Svensson

I Helsingborg finns det kultur både på bredden och längden och flera skickliga kulturutövare. Under flera år har kulturnämnden delat ut stipendier till personer och organisationer som utmärker sig genom att föra stadens kulturarv framåt. Dels är det ett kulturstipendium som riktar sig till unga personer i början av sin karriär och dels Gisela och Oscar Trapps minnespris, som årligen delas ut till en person eller organisation. Fram till och med 15 mars kan du själv söka eller nominera någon som förtjänar att uppmärksammas med ett av kulturnämndens stipendium.

Från konst och musik till dans och poesi. Kulturstipendiet gör ingen skillnad på kulturinriktning och fungerar som en hjälp och uppmuntran till fortsatt konstnärligt skapande för unga personer. Kulturstipendiet delas ut i form av ett eller flera stipendier och består av en prissumma som beslutas av kulturnämnden. För att erhålla kulturstipendiet gäller det att man är född eller verksam i Helsingborg eller att verksamheten har anknytning till staden. Kulturskaparna ska också ha kommit en bit på vägen i sitt skapande men inte räknas som fullt etablerade. Du kan både söka och nominera en kandidat till kulturstipendiet via Helsingborgs stads e-tjänst.

Helsingborgs kulturstipendium har de senaste fem åren delats ut till:
2016: musiker Andreas Lyeteg och konstnären Greta Weibull
2017: poeten Sophie Andrée och modedesignern Irma Skjöth Hedlund
2018: musikalartisten Natasja Jean-Charles samt konstnären och musikern Gustaf Holtenäs
2019: illustratören Erik Svetoft och folkmusikern Frida Höfling
2020: musikalartisten Alma Bengtsson och dansaren Albin Yttergren

Gisela och Oscar Trapp gjorde mycket för Helsingborg på sin tid och än i dag ekar deras goda handlingar genom staden. Kulturnämndens stipendium till minne av Gisela och Oscar Trapp delas ut till en person eller organisation som för Helsingborgs kulturarv framåt. Minnespriset delas ut till en person som bor i Helsingborg eller en organisation som är verksam och har sitt säte i Helsingborg eller en person eller organisation som har annan särskild anknytning till staden. Om du känner du någon som uppfyller kriterierna kan du nominera dem via Helsingborgs stads e-tjänst.

Gisela och Oscar Trapps minnespris har de senaste fem åren delats ut till:
2016: Råå museum för fiske och sjöfart
2017: Helsingborgs skolmuseiförening
2018: Camilla Bergvall, projektledare för historieprojektet Kvinnokarta i Helsingborg
2019: Föreningen Vi älskar Valhalla
2020: Fleninge hembygdsförening

Både kulturstipendiet och Gisela och Oscar Trapps minnespris delas ut på Fredriksdal museer och trädgårdar under nationaldagsfirandet 6 juni. Tänk på att du måste söka eller nominera senast 15 mars för att vara med i 2021-års stipendieutdelning. Du kan läsa mer om kulturstipendiet och Gisela och Oscar Trapps minnespris på Helsingborgs stads webbplats.

Lämna en kommentar