Sommar på Fredriksdal museer och trädgårdar

PS
Paul Svensson

Det händer mycket på Fredriksdal museer och trädgårdar i sommar. I Helsingborgs gröna oas finns det något för alla, oavsett ålder och intressen. Här kan du följa med på väldoftande rosvandringar, fira svenska sommarhögtidsdagar, gå på tur i historien eller bara vara för ett par timmar i naturen. Här listar vi allt som händer på Fredriksdal i juni, juli och augusti. Med Kulturkortet är det alltid fri entré till Fredriksdal.

JUNI

6 juni: Sveriges nationaldag 10.00–18.00
Missa inte att fira Sveriges nationaldag på Fredriksdal. Musik, sång och härligt marknadsmyller. På plats är poeten Bob Hansson, riksspelman Karin Wallin, artisten Rebecka Karlsson och konferencier Rijal Mbamba. Dagen till ära är det fri entré för alla besökare.

21–22 juni: Midsommar 14.00–21.00, midsommardagen 14.00–17.00
I dagarna två blir det traditionellt midsommarfirande med groddans, polonäs, lekar, logedans och fackeldans. Under firandet kan du även hälsa på lantrasdjuren, njuta av den historiska platsen och fira den svenskaste av högtider tillsammans med dina nära och kära. Ta gärna med en egen picknickkorg och hitta en fin plats i trädgårdens parker.

29–30 juni: Rosdagar 10.00–18.00
Följ med på guidade vandringar med rosexperter och lär dig mer om de väldoftande blommorna. Under roshelgen kan du även ta del av utställningar, få råd och tips på hur du bäst får dina rosor att växa och må bra. Passa även på att köpa med dig något hem på temat rosor.

Söndagar: Mata lantrasdjuren 11.00
Följ med museibonden och mata husdjuren. Varje söndag 11.00 vid stallet.

JULI

1–7 juli: Småkrypssafari 11.00–16.00
Vad döljer sig egentligen under ytan i dammarna på Fredriksdal? Under en veckas tid kan barn låna håvar och se vad de hittar i dammarna. En kul aktivitet för hela familjen.

7 juli: Nyinvigning av Ringstorps kvarn på Fredriksdal 11.00–16.00
Visste du att kvarnen på Fredriksdal ursprungligen kommer från Ringstorp? Den var i bruk fram till 1914 och flyttades till sin nuvarande plats under åren 1929–1931. På möllornas dag 7 juli blir det nyinvigning av den renoverade kvarnen. Om du vill briljera inför dina vänner kan du berätta att Ringstorpskvarnen är en så kallad Holländare.

8–12 juli: Prova på i tryckeriet måndag-fredag 11.00–16.00
Nyfiken på hur man tryckte förr i tiden? Under en veckas tid är det prova på i Grafiska museet för hela familjen. Testa att trycka dina egna kort och servetter. Sista starttid är 15.30.

Söndagar: Mata lantrasdjuren 11.00
Följ med museibonden och mata husdjuren. Varje söndag 11.00 vid stallet.

AUGUSTI

17–18 augusti: 40-talshelg: levande historia, lördag 10.00–18.00, söndag 10.00–17.00
Kalla det tidsresa eller bara en riktigt härlig helg. Från 17 till 18 augusti vrider Fredriksdal tillbaka klockan i stadskvarteret till 1940-talet och bjuder på musik och härlig stämning. På plats kommer det även att finnas militärfordon och andra spännande prylar från 1940-talet.

Söndagar: Mata lantrasdjuren 11.00
Följ med museibonden och mata husdjuren. Varje söndag 11.00 vid stallet.

FÖRESTÄLLNINGAR

14 juni–11 augusti: Fredriksdalsteatern
Årets sommarföreställning på Fredriksdalsteatern heter Var god dröj! och en komedi på temat vårdkriser, besparingar, underbemanning, stress och personalbrist. I huvudrollerna ser vi Eva Rydberg och Adde Malmberg, som också regisserat föreställningen. För information om tider och priser se evarydberg.se

3 juli–11 augusti: Historien får liv
Det har hänt en hel del på Fredriksdal under åren. I föreställningen Historien får liv får du vara med om en tidsresa med dans och sång genom Fredriksdals århundraden. Samling i huvudentrén dagligen 11.00 och 14.00. Titta gärna förbi på genrepet 2 juli 10.00 och 14.00.

UTSTÄLLNINGAR

18 april–16 juni: Natur i stort & smått med Helsingborgs fotoklubb
Naturen slutar aldrig att beröra. I utställningen Natur i stort & smått med Helsingborgs fotoklubb visas bilder från fotoklubbens medlemmar. Här hittar du med säkerhet något grönt att fästa ögonen på. Utställningen huserar i prästgårdens samlingssal.

18 april–3 november: På landet mitt i stan
Ont om tid och vill uppleva hela Fredriksdal? Då ska du svänga inom södra herrgårdsflygeln och titta på utställningen På landet mitt i stan. En utställning om hela Fredriksdal. Hittar du historia, nutid och morgondag på samma plats.

18 april–3 november: Barnens kammare
Hur såg det ut när barnen lekte för 100 år sedan? Och vad lekte de med? I utställningen Barnens kammare kan hela familjen njuta av en lekutställning anno 1919 med sagor, kläder, möbler och leksaker. Utställningen hittar du i norra herrgårdsflygeln.

Hela året: Tingen i samlandets spår
I Kulturmagasinet finns det en permanent utställning med många spännande föremål från Helsingborgs museers samlingar. Väl värt ett besök.

Vad: Sommar på Fredriksdal museer och trädgårdar
När: Juni, juli och augusti
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet, ordinarie entré 100 kr mellan 1 juni–31 juli

Lämna en kommentar