Sommarens utställningar på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Den här sommaren visar Fredriksdal museer och trädgårdar hela sju olika utställningar. Ta bland annat del av vackra pappersblommor i herrgården, 100 år för framtiden och en detaljerad miniatyr av hela friluftsmuseet i södra herrgårdsflygeln. På plats kan du också lära dig mer om Nils Poppe och Eva Rydberg i det lilla teatermuseet. Alla utställningar ingår i ordinarie entré och med Kulturkortet betalar du inte en endaste krona för att besöka dem alla.

Dukningskonst – herrgården i pappersblom
I sommar kan även du som är allergisk mot pollen besöka en utställning med vackra blommor. Sofia Vusir Jansson är konsthantverkaren som förvandlar papper till otroliga blomsterkreationer. Se hennes verk i herrgården. Hon har inspirerats av Gisela Trapps konstnärskap och även museets samling.
Visas till och med 3 september.

Gisela Trapp 150 år – möbelvisning i prästgårdens samlingssal
I år skulle Gisela Trapp ha fyllt 150 år. För att fira Fredriksdals sista privata ägare visas i sommar en liten utställning om hennes möbler och möbelmåleri. Möblerna är skänkta av Sankt Clemens katolska församling.
Visas till och med 13 augusti.

På landet mitt i stan
Vill du lära dig mer om Fredriksdal museer och trädgårdar är det här utställningen du ska besöka. Det du ser och läser om här kan du också uppleva på plats bland ängar, hagar, parker, trädgårdar och i stadskvarteret. Årets nyhet är en detaljerad miniatyr av hela friluftsmuseet. Modellen är skapad av Rolf Sjölander. Utställningen hittar du i södra herrgårdsflygeln.
Visas till och med 24 september.

Teatermuseum i litet format
Besök de gula bodarna vid teaterentrén för att se utställningen om Nils Poppe och Eva Rydberg. Här hyllar man de båda teateraktörerna via bilder och film och visar även kostymer som använts under olika föreställningar på bland annat Fredriksdalsteatern. Här  hittar du också spännande scenografi och ett par oväntade överraskningar.

Tingen i samlandets spår
Museets permanenta utställning med objekt från samlingen. I år visas saker som berättar om olika sorters firande genom åren. Det blir allt från prinsessbröllop till millennieskifte men också natur, djur, kultur, konst och etnografi. Utställningen finns på plats i bygganden som heter Kulturmagasinet.
Visas till och med 24 september.

Vi firar 100 år för framtiden
Den här utställningen tar dig med på en resa över 100 år och även över hela museiområdet. Lär dig mer om varför museet ser ut som det gör och hur det kommer att se ut i framtiden. Utställningen utgår från flera platser som du kan besöka i vilken ordning du vill. Här hittar du också lekar och roliga uppdrag med koppling till den tidsperiod som utställningen handlar om.
Visas till och med 24 september.

Öppet magasin
Några av museets största utställningsobjekt finns i Öppet magasin. Här kan du titta på gamla bilar, båtar, lastbilar och cyklar. Utställningen hittar du i stadskvarteret precis vid grafiska museet.
Visas till och med 24 september.

Vad: pappersblommor, fordon från förr och mycket mer
När: sommaren 2023
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år