Sommarkultur 2018 på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Guidade turer genom historien, roliga familjeaktiviteter, teaterföreställningar, husdjursdagar och helger dedikerade åt väldoftande rosor och 40-talet i Helsingborg. Det händer mycket på Fredriksdal den här sommaren. För att du inte ska missa allt har vi samlat ihop alla aktiviteter från juli till augusti i en och samma artikel. Perfekt för att pricka av i kalendern inför en semester på landet i stan.

Nu får du hänga med, för vi kastar oss raskt in i den händelserika sommaren på Fredriksdal. Det må vara lugnare på landet men schemat är ändå fullspäckat med en massa roliga aktiviteter som lär hålla både stora och små sysselsatta hela sommaren. Och självklart är det fri entré för dig med Kulturkortet och för barn upp till 18 år.

Utställning – Barnens kammare: 29 mars – 4 november
Det fanns en tid då då varken mobiler, tv-spel eller Facebook tog upp barnens tid. Hur var det egentligen att vara barn i Helsingborg 1918? Vad lekte barnen med under kriget? Kom och se en utställning om hur det var att vara barn förr i tiden.

Utställning – På landet mitt i stan: 28 april – 30 september
Missa inte utställningen som handlar om hela Fredriksdal. Allt som finns i utställningen kan också uppleva på museets ängar, hagar, parker, trädgårdar och i stadskvarteret. Det är det som varit, det som är och det som kommer. Utställningen går också att lyssna på via audioguide i Guide Helsingborg.

Rosdagar: 30 juni – 1 juli, 10:00-17:00
Njut av rosor i alla former och färger i Fredriksdals rosarium. Dofta på rosor, förundras över deras skönhet och lyssna på rosexperter som berättar mer om en av naturens mest populära blomsorter. Få inspiration till din egen trädgård, gå på guidade turer eller förlora dig själv i utställningarna.

Tingen i samlandes spår: 1 juli – 31 december
Nyfiken på hur natur, djur, konst och etnografi såg ut i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet? Tänkte väl det. Passa då på att spana in några av de 800 föremålen i Tingen i samlades spår i Kulturmagasinets lokaler.

Drop in-guidningar: 1 juli – 31 augusti, 13:00 och 15:15
Under hela sommaren har du möjlighet att lära dig mer om hela Fredriksdal på guidade visningar som tar runt 25-30 minuter. Olika teman varje dag: Erica modehus, Hedströms diversehandel, botaniska trädgården, Apoteket Kärnan med flera. Ingen föranmälan krävs.

Familjevecka – Småkrypssafari: 2-8 juli, 11:00-16:00
Vad gömmer sig under ytan i Fredriksdals dammar? Låna håvar, stick ner dem i vattnet och se vilka kryp som fastnar i näten.

Rosvandringar: 2-6 juli, 15:00-15:30
Gillar du rosor? Vill du lära dig mer om rosor? Då ska du inte missa de guidade turerna med Fredriksdals rosexperter.

Historien får liv: 4 juli – 12 augusti, 11:00 och 14:00
Fredriksdal firar 100 år under 2018. Men vad har egentligen hänt under alla dessa år? Historien får liv är en vandringsteater genom Fredriksdal som tar dig med på en jubileumsresa i tiden från 1918 till 2018.

Familjevecka – Prova på i tryckeriet: 9-13 juli, 11:00-16:00
Låt barnen (både små och vuxna) prova på livet som historisk tryckare i Grafiska museet i stadskvarteret. Tryck dina egna brevpapper.

Kryddvandring: 15 augusti, 18:00-20:00
Odla dina egna kryddor. Få tips om odling, matlagning, hälsa och skönhet via kryddträdgården. Ingen föranmälan krävs.

40-talet på Fredriksdal: 18-19 augusti
Under en helg vrids klockan tillbaka till 40-talet på Fredriksdal. Upplev Sverige under en tid då krigets fasor härjade i Europa. Möt amerikanska och brittiska soldater, beredskapssoldater och hemvärnet. Återskapandegrupper från Helsingborg och omnejd förvandlar Fredriksdal till ett autentiskt 40-talssamhälle med allt från dans och musik till gamla militärfordon och berättelser om hur det var att leva ett normalt liv med kriget så tätt inpå.

Vi möts i stan – Fredriksdal 100 år: 22 augusti, 18:00-19:00
Stadskvarteret är den perfekta platsen för en specialvisning med dramatiserade inslag. Njut av historien på kullerstensgatorna och i de charmiga korsvirkeshusen. Ingen föranmälan krävs.

Mata husdjuren: 24 och 31 augusti, 11:00
Barnens favorit (och djurens). Följ med och mata lantrasdjuren på Fredriksdal. Samling vid stallet.

Samtliga arrangemang ingår i entréavgiften. Det vill säga att de är helt gratis för dig med Kulturkortet. Koppla av och stressa ner på landet i stan i sommar. Det förtjänar du.

Vad: Sommar på Fredriksdal
När: Juli-augusti 2018
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn upp till 18 år, ordinarie entré 70 kr

Lämna en kommentar