Sommarpraktikanter bjuder på dansföreställning med kreativa uttryck

GS
Göran Svensson
A Creative Experience av Spektras sommarvikarier

Under sommaren har 16 praktikanter hos kulturstudion Spektra på Dunkers kulturhus haft i uppdrag att producera och framföra en dansföreställning. Ungdomarna har själva stått för allt; från idé till manus och till att levandegöra det hela på scen. Resultatet kan upplevas live på fredag med start klockan 17 i Teatersalen. Då framförs den multidisciplinära manus- och dansföreställningen A Creative Expression. Det är fritt inträde.

Ett kreativt sommarjobb där du som deltagare är med och får göra allt – från ax till limpa. Och där resultatet sedan ska upp på scen och framföras inför en publik. Vissa får kalla rysningar av sådan extrovert exhibitionism – andra älskar det.
De 16 sommarpraktikanterna tillhör klart den senare gruppen.
De har under tre veckor fått prova på att arbeta som konstnärer. Åtta av dem som dansare och den andra halvan som manusförfattare. Det utmynnar nu i dans- och manusföreställningen A Creative Expression.
Till sin hjälp har praktikanterna haft kunniga handledare. Melanie Kajanne Källström har varit handledare för de åtta dansarna. Och EliSophie Andrée, som tidigare arbetat på Spektra, har varit ansvarig för manusgruppen. Dessutom har Helsingborgs kommunkoreograf, Elin Hedin, också hjälpt till under processen med koreografin och filmandet.

Personlig utveckling under kreativa former
Dansföreställningen handlar om att få uttrycka sin autentiska personlighet och karaktär. Genom showen fokuseras det på hur våra olikheter kan föra oss samman och leda till en gemenskap. Föreställningen speglar helt enkelt den personliga utvecklingen genom dans.

För mig har det varit fantastisk kul att få vara handledare för detta gäng. De är väldigt passionerade och drivna ungdomar och de har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Det blir spännande att se dom framföra föreställningen inför publik, säger Melanie Kajanne Källström, handledare för de åtta dansarna.

Så, vad tycker ungdomarna själva om arbetet med att få arbeta med att planera och sätta upp en dansföreställning på Dunkers kulturhus och få framföra den för offentlig publik?
– Det är väldigt roligt men det är mycket mer planläggning än vad man tror. Det är inte bara att koreografera och dansa utan vi har också fått jobba med det som sker runt en produktion som till exempel ljud och ljus. Det är mycket grupparbete och kommunikationen är därför väldigt viktigt för att alla ska få synas och höras. Det har varit väldigt roligt att få lära känna nya människor och att jobba med att uttrycka sig kreativt. Dessutom blir det ytterligare en upplevelse att sedan få dela det med offentlig publik, säger ungdomarna i en gemensam kommentar.

Är det nervöst inför fredagens föreställning?
– Just nu känner vi oss inte så nervösa, vi känner oss trygga med vårt arbete då vi har övat mycket. Men självklart är man alltid orolig att göra misstag som att till exempel halka. Vi tror att nervositeten kommer att komma när det väl är dags för föreställningen, tror gruppen.

Utöver själva dansföreställningen får vi veta mer om hela processen kring att skriva manus till dansföreställningen.
It´s show time!

Vad: Multidisciplinära manus- och dansföreställningen A Creative Expression
Var: Teatersalen, Dunkers kulturhus
När: 22 juli klockan 17.00-17.45
Hur: Fritt inträde och ingen biljett behövs, det är bara att gå in och bänka sig

Lämna en kommentar