Sommarpraktikanter skapar offentlig konst i Helsingborg

PS
Paul Svensson

Tillsammans med 50 ungdomar skapar fyra konstnärer ny offentlig konst i Helsingborg. Projektet heter LandArt och är en del av Helsingborgs stads sommarpraktik 2020. Projektet är ett förvaltningsövergripande samarbete som har gjort det möjligt för ungdomarna att praktisera den här sommaren. Den kreativa praktiken ger dem även chansen att prova på något helt nytt. Praktiken och projektet avslutas med konstvernissage fredag 14 augusti.

Temat för konstverken är natur, vilket också går igen med tanke på de två platserna som valts ut projektet LandArt. Ett av verken hittar du vid havet strax efter Pålsjöbaden och de tre andra finns på Olympia park. Naturen är en viktig del av Helsingborgs stad och för konstnärerna kunde platserna knappast ha blivit bättre.

Nawras Korbai är en av konstnärerna och i hans verk, Återvände till havet, låter han sin egen erfarenhet tala, som flykting över haven från Syrien. Nawras Korbai har en utbildning i Fine Art från just Syrien, där fokus är grafisk design. Sedan tidigare har han också arbetat med ungdomar som lärare i olika ämnen inom estetisk konst. Konstverket som Nawras Korbai och hans team med praktikanter arbetar på finns passande nog på plats vid havet strax efter Pålsjöbaden. Enligt Nawras far vi alla till havet för att avslöja våra inre önskningar, och kanske även sorger, och gömmer dem på botten. Men i nattens mörker flyr önskningarna och återvänder.

Konstnären Jeanette Gostomski ansvarar för Volcanic Explosion på Olympia park och hon har tagit fram själva idén och konceptet till konstverket. Tanken är att konstverket ska ses som en explosion materialiserad. För Jeanette handlar det inte bara om att praktikanterna ska göra det praktiska arbetet, utan även att de ska lära sig hur helheten fungerar. Det är viktigt att de får en bit av hela kakan och detta genom att visa dem hur det är att arbeta som designer,  konstnär och även arkitekt. Jeanette är själv scenograf och arkitekt och tillsammans med sina praktikanter vill hon få betraktaren att upptäcka platsen, titta uppåt och se detaljer i en omgivning som de annars bara går obemärkt förbi.

Ytterligare ett konstverk som finns på plats vid Olympia park är Trädets gemenskap, vilket är ett passande namn med tanke på platsen. I omgivningarna finns det gott om vackra träd. Konstnären Waard Zaara har utbildning i illustration och måleri och har gjort flera utställningar förut. Tillsammans med sina praktikanter låter han fyra träd, som pekar mot varandra, kläs i kläder och miljön runt omkring skapas med tanken att träden, i deras gemenskap, fungerar som ett samhälle.

Även det fjärde konstverket finns på Olympia park. Samir Jawad heter konstnären som tagit fram Skogen av svamp. I det här verket kombineras hantverkskunnande med platsens betydelse. En skog i skogen, som tillsammans ger skydd men även bjuder på en hel del överraskningar för betraktaren. Samir Jawad har sedan tidigare stor erfarenhet av hantverksarbete, både på Fredriksdal men också med måleri och möbelsnickeri.

Samtliga fyra konstverk som tagits fram via LandArt kommer att stå på plats minst en säsong och några av dem kommer även att bli permanent  offentlig konst i Helsingborgs stad. Om du vill spana in konstverken redan nu är det bara att titta förbi i de naturliga ateljéerna. Praktikanterna och konstnärerna är i skrivande stund fullt sysselsatta med att få verken färdiga. Fredag 14 augusti avrundas projektet med vernissage.

Vad: LandArt
När: 9 juni–14 augusti
Var: Olympia park och vid havet efter Pålsjöbaden

Lämna en kommentar