Soppteater med en åsna, en gitarr och en röst

HW
Henrik Wilhelmsson

Torsdag 3 oktober är det åter dags för soppa och underhållning under lunchen på Helsingborgs stadsteater.

Då framför skådespelaren Bo G Andersson och gitarristen Klas Wounsch ett urval av Nobelpristagaren Juan Ramón Jiménez prosadikter ur ”Silver och jag”.

Texterna som Bo framför till Klas ackompanjemang är betraktelser över livets små och stora frågor skildrade genom åsnan Silvers och hans ägares ögon. Mario Castelnuovo Tedesco har skrivit gitarrmusiken som lyhört följer och kommenterar texterna.

Jag blev nyfiken och ställde några frågor till gitarristen Klas Wounch!

Varför fick ni idéen och göra ett ur val ur Silver och jag? – ”Silver och jag” är en klassiker och att den dessutom är tonsatt på detta unika sätt för gitarr och berättare gör att jag känner att jag bara måste spela den. Den kompletterar den traditionella bilden av Andalusien som flamencons och tjurfäktningens hem med en mer reflekterande sinnlig inställning till livet.

Vad kan Nobelpristagaren Juan Ramón Jiménez prosadikter ur Silver och jag (från 1917) tillföra nutidens människor? – Jag tror att just det lilla formatet där Jiménez lågmält reflekterar över både små och stora frågor kan inspirera till en lyhördhet inför det man upplever; allt ifrån en kanariefågel som rymmer ur sin bur till kontemplationen vid en älskad väns grav…

Ett tecken på att boken fortfarande betyder något för nutidens Spanien är att huvudpersonen Silver alldeles i dagarna lanserades som maskot för en ny spanskutbildning på nätet!

Vad tycker du om Mario Castelnuovo Tedescos musik till prosadikterna. Vad kan den tillföra lyriken?– Castelnuovo Tedesco komponerade mycket musik och bland den musiken till ett tiotal hollywoodfilmer. Jag tycker musiken till Jiménez dikter är som filmmusik i miniatyr; det följer, kommenterar och förstärker lyhört texte. Jag tycker att dofter, stämningar och känslor lyfts fram ännu mer med hjälp av musiken.

Vad hade Silver tyckt om ert framträdande? – Jag tror att han lugnt legat och lyssnat, under solen i byn Moguer i Andalusien. Möjligen hade han undrat över den uppståndelse han enkla åsnepersonlighet orsakar…

Jag fick också tag på Bo G Andersson och han säger så här om Jiménez prosadikter:–  Jag tycker mycket om värmen i språket. Beskrivningen av vardagliga händelser som blir poesi på något sätt. Och med ett fantastiskt språk beskrivs förhållandet mellan ett älskat djur och en människa.

Så gillar du musik, poesi och en god soppa så ta chansen och lyssna på en åsnans livsvisdom! Soppan serveras kl 11.30, föreställningen börjar kl 12.15 och varar ca 45 minuter. På menyn står Minestronesoppa.

Läs mer teaterns Soppteater!