Soundtrack till ett kulturhus

HW
Henrik Wilhelmsson
Bra musik: Jacob Karlzon 3 på Dunkers 24 oktober.

 

Att spränga gränser kan vara vackert, stillsamt och bombastiskt. Det visar Jacob Karlzon 3 på sin senaste skiva More. Förutom eget material finns på skivan den vackraste tolkning av Nick Kershaws 80-tals klassiker The Riddle du någonsin hört.

I sin videoserie och föreläsning Everything is a remix, talar Kirby Ferguson om hur viktigt det har varit med kopiering och influenser för all form av utveckling. Att det vi kallar för originalitet i själva verket mer handlar om en bättre blandning av influenser än att vara något helt nytt (Titta på klippet här nere så får du en mycket bättre förklaring).

JK3 bevisar den här teorin på More. Gruppen är sprungen ur Jazz, gör ovan nämnda The Riddle som visar att Nick Kershaw gjorde nordisk folkmusik, blandar electronica med rock (gruppen gör en härlig cover av Korns Here to stay) och pop och filtrerar det genom en Steinway för att landa i något som låter mer som dansmusik från Bristol, i stil med Massive Attack och Portishead, än jazz. Vad det än är så är det originellt, filmiskt och bra.

Om inte minst tre av de här låtarna letar sig in i soundtracket till några Hollywoodfilmer så är det Hollywoods förlust. Det pendlar mellan att vara vackert och bombastiskt eller både-och, till att vara hårt som i en actionsekvens, där basen rullar fram medan kameran glider över blänkande bilar och vapen.

Och det är grejen med Jacob Karlzon 3, det går inte att lyssna på dem utan att en film spelas upp för ditt inre. De väcker kreativiteten hos dig helt enkelt. Det är som att de personifierar hela idén med ett kulturhus. Du går in för en upplevelse och plötsligt har du en massa uppslag till ett nytt eget projekt. Bonusen du får på köpet om du går och lyssnar på JK3 är att du sedan går hem och renoverar köket, skriver en roman, en sång, lägger nästa års budget eller vad du nu gör när kreativiteten flödar.

150 kronor med kulturkortet (ordinarie pris 180 kronor)

 

Mer info på Dunkers