Spektra Media har besökt Evigt mode  

En blomstrande och nytänkande utställning som upplyser och motiverar besökare i olika åldrar att tänka och agera för en hållbar modebransch. Olika designers med olika budskap visar sina hållbara och kreativa kreationer på utställningen Evigt Mode i Sofiero slott med en fantastisk vy över framsidan av slottsträdgården.

Finns det någon hållbar väg för mode och klädindustrin? Kommer kreatörer och designers vara villiga till att skapa en grönare revolution inom branschen? Sofiero har tillsammans med kreatörer och modehus skapat en utställning som visar att det är möjligt att skapa kreativa och sofistikerade kreationer i form av olika klädesplagg på ett nytänkande sätt. Utställningsproducenten Ulrika Kyaga förklarar att temat, Evigt Mode, handlar om att skapa sig en egen uppfattning om modets hållbarhet men även om hur man själv bidrar till detta.

Det tar inte lång tid innan jag träffas av en nyskapande och idérik miljö när jag gått upp för den stora bruna trappan. Rummens kontraster speglar olika delar av vad de olika designerna vill få fram med sina verk. Allt från Linda Nurks blomstrande kreationer till Stine Goyas färgkombinationer till Stockholm Stadsmissions återskapande outfits.

Stockholms Stadsmission fokuserar på nygammalt under denna utställning. Detta ser jag tydligt när jag stiger in i rummet. Denim och andra material är nu omvandlat till kavajer och klänningar som enligt min mening påminner om stilen street. Allting handlar om att ge kläderna en ny chans och att återanvända och återskapa.
Stine Goya är ett märke som redan från dag ett älskat att använda olika färger och mönster för att skapa unika kombinationer just för att kläderna ska kunna ge bäraren ens riktiga karaktär. Mitt i allt detta förlorar inte plaggen sin tidlöshet och bärbarhet.

I rummet med tema Innovation möts jag av design som är gjort av torkade blommor och silke, en stil som är skapat av designern Linda Nurk som bland annat samarbetat med märken såsom Givenchy och Chanel. Med hennes passion för biologiskt material och kvinnans figur har hon lyckats skapa otroliga verk som visas här på utställningen. Genom att använda egna silkeslarver för silket och egentorkade blommor av olika slag bidrar hon till ett hållbart och nytänkande sätt att jobba inom mode.

Ni är varmt välkomna för att ta del och inspireras av detta nytänkande sätt som modehus och kreatörer har valt att utveckla. Utställningen visas i Sofiero slott fram till den 26 september och ingår i entrébiljetten.

Texten är skriven av Spektra Medias unga redaktion där ett gäng sommarpraktikanter har som uppgift att skildra kulturlivet ur ett ungt perspektiv. Under några veckor framåt kommer du se fler artiklar från dem här på kulturkortet.se.

Text: Cedra Cederbonds
Foto:
Mathilda Selifanenkova Johansson

Lämna en kommentar