Stadens skatter online

DN
Dennis Nilsson

Det finns många skatter gömda i Helsingborg. De allra flesta skatter ligger i magasin under Fredriksdal museer och trädgårdar. Kulturmagasinet som platsen heter arbetar med att bevara Helsingborgs historia och samla in föremål för att vår tid ska kunna återberättas imorgon. Många av berättelserna berättas redan idag, online. 

I Kulturmagasinets uppdrag ligger också att berätta dessa föremåls historier som en del stadens kommunala kulturutbud. Det görs på flera olika sätt. I den stående stadshistoriska utställningen På gränsen på Dunkers ställs många föremål ut, på Kulturmagasinets entréplan ställs en hel del föremål ut också, det ordnas guidade turer och öppna hus.  Men jag vill slå ett slag för de digitala satsningarna Kulturmagasinet genomför. De har bland annat en podcast, en digital museidatabas som heter Carlotta, de har samtidsdokumentationer på din hemsida och man kan följa dem personer som arbetar med offentlig konst och byggnader på Instagram.  Se nedan för länkar.

Men en av mina favoriter är de korta klippen på Facebook som kallas för Tidens skatter. En serie med kortare klipp där personalen på Kulturmagasinet presenterar olika föremål från deras många magasin under marken på Fredriksdal. Helt enkelt en inblick i vad som finns där och en kort summering av föremålets historia. Det kommer att visas 10 avsnitt nu under våren och sommaren men serien fortsätter till hösten. Här ett av avsnitten som handlar om uranglas: Avsnitt 4 av Tidens skatter

Övriga länkar

Kulturmagasinet.helsingborg.se

Kulturmagasinets podcast

Kulturmagasinets samtidsdokumentationer (hemlösa)

Offentlig konst på Instagram

Museidatabasen Carlotta

Lämna en kommentar