Stadsparken fylls med familjeföreställningar

Nordens största gatuteaterfestival når nya höjder

I över 15 år har internationella gatuteaterfestivalen Passage festival underhållit svenskar och danskar på Helsingborg och Helsingörs gator och torg. Nytt för i år är att Stadsparken i Helsingborg blir festivalens hjärta. 30 föreställningar visas under tre dagar och invigs storartat med vertikal tjuv- och polisjakt från Italien.

Passage festival arrangeras av Dunkers kulturhus på svensk sida och Helsingör teater på dansk sida. Passage är ett samarbete som i regionens anda förflyttar kulturintresserade över sundet. På den svenska sidan gör man det enklare för besökaren i år. Med inspiration från förra årets familjedag, som drog många besökare, förs akterna ihop till Stadsparken i Helsingborg. Med överlappande schema fylls två dagar med internationella familjeföreställningar.
Festivalgeneral på svenska sidan är Dunkers Fredrik Öjbro, som förklarar omstruktureringen:

–     Festivalen har under alla år inneburit att teaterakterna kommit till besökarna istället för tvärtom. Men det har upplevts som lite otillgängligt eftersom det helt och hållet bygger på att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Med årets struktur vill vi testa att göra det enklare för våra teatertörstande besökare att uppleva så många akter de önskar. Dessutom blir enklare för oss att bygga Passagekänslan på ett ställe än på tio, vilket förhoppningsvis leder till en tydligare festivalupplevelse.

Nytt för i år är också att festivalprogrammet överlappar istället för att allt pågår samtidigt på olika ställen.

– Det bygger lite på samma tanke som med att samla arrangemangen på ett ställe. Att besökarna ska kunna uppleva så mycket som möjligt av festivalen. Tidigare har vi konkurrerat med oss själva men i år börjar det i Helsingborg, fortsätter i bostadsområden och kranskommuner och avslutas i Danmark. Jag hoppas att det innebär att fler tar sig till som olika platserna och till våra grannar på andra sidan sundet, säger Fredrik Öjbro.

Invigning 27 juli

Den extravaganta invigningen hålls i år i Helsingborgs stadspark 27 juli. Festivalen börjar med picknick i parken med foodtrucks och DJ. Därefter blir det invigningstal och föreställningen Wanted av italienska Eventi Verticali, som är en teater- och dansföreställning på en vertikalt hängande scen. Man får vara med om en hissnande tjuv- och polisjakt, där kroppskontroll och visuell design tar andan ur en.

Se hela det tryckta programmet

Till Passage festivals hemsida

Lämna en kommentar