Stora drömmar – sommarteater på Sofiero

MR
Mikael Rudesjö
Vinjett för Stora drömmar

Medan kvällen och publiken anländer till stora gräsmattan uppe vid den kungliga fotbollsplanen gör sig skådespelarna redo för en musikalisk och humoristisk föreställning. Upplev teater under bar himmel och med storslagen utsikt mot Danmark och Kronborg. Premiär 11 maj. Föreställningen spelas fram till 7 juni.

För manus står regissören och koreografen Hans Marklund och författaren Lotta Olsson. Det var teaterchefen Kajsa Giertz som förde samman det på pappret udda paret med den nästintill omöjliga uppgiften: ”Gör vad ni vill!”.

– Som tur var uppstod kärlek vid första ögonkastet och vi gick från vårt första möte med en massa idéer, säger Lotta Olsson som är poet, författare och dramatiker med rötterna i Helsingborg.

För den breda allmänheten är hon förmodligen mest känd för sina barnböcker med eleganta och finurliga rim – hennes sätt att skriva präglar också föreställningen Stora drömmar som delvis på rimmad blankvers.

– Vi gillar samma saker, som att en text gärna får vara smart och lite fiffig och inte byggd på en rad skämt, säger Hans Marklund, en av Sveriges mest erfarna koreografer och regissörer, flitigt anlitad till såväl teater som musikal och show.

Att föreställningen skulle spelas under bar himmel i slottsparken var en av de tydligaste ramarna för Lotta Olsson och Hans Marklund. Därför var det också självklart att pjäsen skulle handla om Sofiero.

Fartfyllda Stora drömmar är späckad med humor, dans och musik. Scenografen Yvonne Ericssons färgstarka scenrum och kostymer gör föreställningen visuell och full av överraskningar. Med helt nyskriven musik av Christopher Dominique lär publiken få nya låtfavoriter att nynna på.

Nu hoppas duon att vädergudarna är på deras sida under spelperioden.

– Det ska mycket till för att vi ska ställa in. Scenen är under tak och publiken brukar vara tålmodig och glad även om det regnar lite, säger Hans Marklund.

Lämna en kommentar