Svamp i mängder på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Det är under hösten som svampen trivs absolut bäst. Då är det oftast fuktigt, lite rått och våra svenska skogar förvandlas till ett paradis för svampälskaren. Det är också under hösten som Fredriksdal öppnar upp dörrarna till sin årliga svamputställning. Från och med 10 september och tio dagar framåt kan besökare frossa i allt som har med svamp att göra när de besöker Fredriksdal museer och trädgårdar.

Oavsett om du vill bo i en svamp eller inte öppnar Fredriksdal dörrarna till sin omfattande svamputställning fredag 10 september. I prästgårdens samlingssal visas en stor mängd arter som samlats in från skånska svampmarker. Här hittar både den mest inbitne svampplockaren och nybörjaren något att titta på och lära sig mer om.

Det speciella med just svamputställningen är att den ständigt byter skepnad eftersom nya svampar samlas in dagligen. Detta gör förstås att den är värd flera besök om svamp är något som verkligen kittlar ditt sinne. Under hela utställningsperioden kommer det också att finnas svampexperter på plats som delar med sig av sina kunskaper och färdigheter inom området. Och särskilt hjälper de till med att finna svaren på besökarnas nyfikna frågor om medhavda svampar.

Svamputställningen visas dagligen i prästgårdens samlingssal från 10 till 19 september och ingår i ordinarie entréavgift. Notera också att man under Mikaeli marknad, som arrangeras 26 september, kommer att bygga upp en miniutställning om svamp i stadskvarteret. Missar du chansen att komma förbi under ordinarie utställningsperiod får du alltså ytterligare en chans att träffa svampexperterna på marknaden.

Varken ordinarie utställning eller miniversionen innehåller några svampar stora nog att bo i eller skumma godissvampar. Däremot hittar du säkerligen en mullig sopp eller två, kantareller och mästerliga champinjoner.

Vad: Svamp i mängder
När: 10–19 september, 10.00–16.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 80 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år. Förhöjd entréavgift under Mikael marknad, 100 kronor.

Lämna en kommentar