Svampfrossa på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Svamp pop-up är en liten utställning som handlar om våra skånska svamparter. Den visas på Fredriksdal museer och trädgårdar 16–17 september samt under Mikaeli marknad 24 september. Här kan du lära dig mer om allt från smörstekta kantareller till de där mystiska svampsorterna som gäckar ditt sinne. Utställningen ingår i ordinarie entréavgift, vilket betyder att det är fri entré med Kulturkortet.

En av Sveriges mest populära svampar är den söta godissvampen. Den lär du förmodligen inte hitta här, däremot kommer du att få möjligheten att lära dig om en massa andra svampar. Fokus ligger på våra skånska svamparter, sådana som du kan stöta på när du är ute i naturen och trampar omkring. Utställningen har något både för den vana svampplockaren som champinjonnovisen.

Ta med dina mystiska svampar
På plats kommer det också att finnas experter som svarar på dina frågor och som hjälper dig att bli en bättre svampplockare. De lär dig bland annat hur du ska göra för att se skillnad på en äkta och en falsk kantarell samt vilka svampar som du ska undvika. En vill ju gärna inte komma hem med en korg full av giftiga svampar.
Under utställningsdagarna kan du också ta med dig 1–3 svampsorter för att låta experterna sortbestämma dem. Det går också fint att ta med bilder på de där mystiska svamparna som du har hittat i skogen och som du vill veta mer om. Tänk dock på att det är viktigt att du även tar med dig en miljöbild för att det ska bli lättare att placera svamparna i rätt växtsamhälle.

Raka vägen till utställningen
Svamp pop-up hittar du vid det gula planket vid herrgårdens gräsmatta. Från huvudentrén följer du den grusbelagda gången rakt fram och tar sikte på den vita herrgården. Utställningen ingår i ordinarie entréavgift. Det är alltid fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Under Mikaeli marknad är det förhöjd entréavgift.

Vad: Svamp pop-up
När: 16–17 september 10.00–16.00 samt på Mikaeli marknad 24 september
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 100 kronor (150 kronor under Mikaeli marknad), fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år