Sveriges minsta teatermuseum
Hittar du det på Fredriksdal museer och trädgårdar? Vi är inte helt säkra, men vi vet i alla fall att Fredriksdals teatermuseum är mini-litet. Och det vi vet, bortom all tvivel, är däremot att det innehåller mängder av kärlek till två av Sveriges mesta teateraktörer, Nils Poppe och Eva Rydberg.
De har stått på plats långt innan de blev teatermuseum, de två gula bodarna vid teaterentrén. En gång i tiden användes de för att sälja biljetter och godis. När man tänker på det, är det egentligen helt otroligt att Fredriksdal lyckats förvandla dem till teatermuseum. Sommaren 2019 öppnade man upp dörrarna för allmänheten. De är inte stora, men har ändå tillräckligt med kvadratmeter för att hylla, visa och berätta historierna om Nils Poppe och Eva Rydberg, två av Sveriges mest folkkära artister. De gula bodarna ligger mer eller mindre vägg i vägg, inbäddade i den där härliga grönskan som är Fredriksdals signum.
Vad finns det då på insidan? Otroligt mycket, storleken till trots. Det är en bedrift att Fredriksdal fyllt de små bodarna med så mycket material. Här hittar du mängder med intressant stoff från de båda skådespelarnas långa karriärer. Deras historia berättas via bilder och film, både från, bakom och bortom teaterscenen på Fredriksdal museer och trädgårdar. På plats hittar du också kostymer som använts under olika föreställningar, scenografier och, förstås, en hel del överraskningar som du förmodligen inte hade en aning om.
Fredriksdals friluftsteater har varit igång sedan 1932, men det var inte förrän Nils Poppe tog över rollen som chef och skådespelare som den blev rikskänd med en rad stora föreställningar. Här tänker vi spontant på En enkel man och Värdshuset vita hästen. Nils Poppe lämnade över scenen till Eva Rydberg 1994, som sedan dess har producerat ett stort antal hyllade teateruppsättningar. Skrattsalvorna har haglat i uppsättningar som Arsenik och gamla spetsar, Rabalder i Ramlösa, Allå, allå, emliga armen, för att nämna några. Eva Rydbergs sista teateruppsättning, Pang i bygger, skulle ha spelats i år, men flyttas fram till nästa sommar istället.
Kostar det något extra att ta del av Fredriksdals teatermuseum? Nej, entrén till bodarna ingår i den vanliga entrén. Har du kulturkortet? Bra, för betyder det att du kan besöka teatermuseet hur många gånger som helst. Missa inte ett av Sveriges minsta teatermuseum när du besöker Fredriksdal museer och trädgårdar.
Vad: Fredriksdals teatermuseum
När: Öppet under ordinarie öppettider
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år, ordinarie entré 80-100 kronor (beroende på period)