Sveriges nationaldag i Helsingborg

PS
Paul Svensson
Nationaldagen

Helsingborgs stads officiella nationaldagsfirande tar plats på Fredriksdal museer och trädgårdar. Fira Sveriges dag i försommargrönskan på landet i city tillsammans med familjen och andra helsingborgare. Programmet för dagen innehåller allt från tal och flaggutdelning till nycirkus, livemusik och smyckestillverkning. Fri entré för alla.

En dag för Sverige och för alla som bor här. På nationaldagen bjuder Fredriksdal museer och trädgårdar in alla att komma och fira landets dag. Programutbudet är omfattande och på plats finns flera lokala föreningar som visar och berättar om sina verksamheter. Det blir också flera prova-på-aktiviteter för små och stora tillsammans. Här kan du bland annat testa smyckestillverkning, spana på tryckpressar från förr, provsitta en gammal brandbil och prata EU-valet med Europa direkt-kontoret.

I sann nationaldagsanda blir det även flera uppträdanden. Helsingborgs brassband spelar livemusik på gräsmattan bakom stadskvarteret och det blir familjeunderhållning med luftakrobatik med cirkusskolan. Självklart blir det också högtidligt firande med ceremonier av det klassiska snittet med både tal och nationalsång. Konferencier och körledare är Jonas Engström och Hanna Forsberg från Helsingborgs världskör. Det blir också folkmusik på gator och vägar med Spelmansgården.

Under dagen håller Fredriksdal också öppet i alla sina hus och gårdar. Utforska historien och se hur människor levde för mer än 100 år sedan. I smedjan kan du titta på när smederna arbetar, gårdsfolket på Lillarydsgården visar säsongens utekök och i skaparverkstaden i norra flygeln använder man pressade växter och blomster för att trycka egna bilder. Missa inte heller att svänga inom Fredriksdalsteatern och se hur det går till att skapa teater. Fribiljett hämtas på plats utanför teatern.

fredriksdal.se hittar du hela nationaldagens program. Nationaldagen på Fredriksdal firas mellan klockan 11.00–16.00. Nationaldagsceremonierna tar plats mellan 14.00–16.00. Området har öppet till 18.00. Fri entré gäller hela dagen.

Vad: Sveriges nationaldag
När: 6 juni 11.00–16.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: fri entré