SYDFORM 13 – Nu och då

HW
Henrik Wilhelmsson

Utställningen SYDFORM 13 – Nu och då, är en jurybedömd och årligen återkommande designtävling som riktar sig till möbelformgivare som ännu inte är marknadsetablerade eller har sin egen design i serieproduktion. Utställningen visas på Dunkers kulturhus 26 oktober-12 januari 2014. Välkommen på vernissage 25 oktober klockan 18-20, fri entré.

 

Hej Richard Wendt, grundare av Sydform. Kan du berätta lite om vad Sydform är för något?

Det är en jurybedömd möbeldesignutställning och tävling som funnits i tio år. Vi vänder oss till innovativa möbelformgivare som är verksamma i Skåne, Blekinge och Själland. Vi vill ta till vara på det konceptuella och experimentella formspråket, och uppmuntra det unika i formgivningen. Anledningen till att vi startade verksamheten var att vi saknade något motsvarande i södra Sverige.

 

Sydform firar 10 år och ställer nu ut på Dunkers med utställningen Sydform 13 – Nu och då, är det första gången som flera stipendiater samlas på en gång?

Ja, vi brukar bara visa de formgivare som är uttagna det året. Men i år satsat vi lite större eftersom vi har 10-års jubileum. Årets jubileumsutställning har tidigare visats på Galleriet i Malmö, Vattenborgen i Karlskrona, Designtrade Copenhagen och på Form Design Center i Malmö.

 

Fick ni in många bidrag till årets utställning?

Vi brukar få in cirka 50 bidrag per år, och så var det även i år. Vi får mest in förslag på stolar, lampor och förvaringsmöbler. Bidragen kommer in i mars varje år och sen utser vi årets stipendiat i maj. Maja Linse blev Sydforms stipendiat 2013 med sin Stol.

 

Till vilka vänder ni er med designtävlingen Sydform?

Vi vänder oss till alla, men i första hand marknadsför vi oss via design-, snickar- och arkitektskolor. Vi har även en bra dialog med södra Sveriges arkitektbyråer. Det enda egentliga kriteriet vi har när man söker är att produkten inte får finnas i serieproduktion.

(Formgivarna Ludde Svensson, Felicia Lans och Ola Giertz)

Vem sitter med i juryn?

Vi är 5 st i juryn. Den byts ut lite då och då, förutom jag själv ingår bland annat Abelardo Gonzalez, som är professor vid LTH i Lund och även arkitekt. Han har till exempel ritat Per Gessles hus i Halmstad.

 

Till sist, har ni något nytt spännande på gång?

Ja det har vi. Under 2014, fortsätter vi Sydform, med steg 2. Där jobbar vi med en ekologisk möbeldesignutställning som heter Trärent. Här vill vi föra fram hållbara möbler i småskalig produktion i närområdet. Det ska bli spännande och se resultatet.

 (Sydforms grundare Richard Wendt intervjuas av Kulturkortet)

Mer info om Sydform: www.sydform.nu