Tas allas åsikter på allvar?

PS
Paul Svensson

Yttrandefrihetens gränser är en ny utställning med fri entré som visas på Dunkers kulturhus entréplan mellan 10 september och 7 november. Utställningen är producerad av Forum för levande historia och handlar om vikten av att olika röster kommer till tals. Men tas allas åsikter verkligen på allvar? Och vad händer om samtalen tystnar?

Den som skriker högst låter mest och får oftast komma till tals. Men betyder det att den åsikten är den bästa? Och hur går det för de tysta som dränks i mediebruset bland upprörda röster? När vi är fria att säga vad vi vill är det lätt att ta det för givet. Vad händer egentligen om de tysta blir ännu tystare för att de inte har möjlighet att göra sin röst hörd?

I utställningen Yttrandefrihetens gränser vill man visa hur viktigt det är att olika röster får lov att komma till tals och även berätta om svårigheterna som kan uppstå längs med vägen. Tanken bakom utställningen är att bjuda in besökare till dialog om just den fria åsikten. Problemet är bara att åsikter och människor har en tendens att kollidera när frågorna blir svårare. Med historiska exempel, dilemmafrågor och VR-upplevelse får du chansen att interagera, reflektera och samtala med andra besökare på plats.

Det är okej att inte ha samma åsikt som någon annan, men allas åsikter måste ändå får lov att komma till tals. Det är just detta som är grunden för det demokratiska samtalet.
Yttrandefrihetens gränser visas på Dunkers kulturhus entréplan från 10 september och har fri entré. Utställningen vänder sig i första hand till ungdomar i årskurs 7-9 och till gymnasieelever. Men den är också till för dig som är intresserad av yttrandefrihet i allmänhet.

Vad: Är det någon som lyssnar?
När: 10 september–7 november, vernissage fredag 9 september 17.00
Var: Dunkers kulturhus, entréplan
Pris: Fri entré för alla

Foto: Juliana Wiklund

Lämna en kommentar